IniciNoticiesSalutEl CAP Tordera incorpora una referent de benestar emocional per millorar...

El CAP Tordera incorpora una referent de benestar emocional per millorar l’abordatge del patiment psicològic

La pandèmia de la COVID-19 ha impactat en la salut mental de la població i, per tal de mitigar-ne els seus efectes, el Departament de Salut ha creat la figura del referent de benestar emocional. A la Regió Sanitària de Girona, des del mes de novembre fins l’actualitat s’han incorporat els 24 primers professionals, que desenvolupen les seves tasques a 30 Equips d’Atenció Primària (EAP), entre ells Tordera. El director del CAP Tordera, Leonardo Heredia, explica quin és el funcionament del projecte.

Projecte emocional 1

El projecte té com objectiu treballar de forma comunitària les necessitats de salut emocional de la ciutadania i aconseguir la no medicalització davant de problemes relacionats amb el malestar emocional. Es tracta de potenciar la prescripció social o la derivació a recursos de la comunitat per tal de proporcionar alternatives no sanitàries. Per aconseguir-ho, la figura del referent de benestar emocional treballa en xarxa amb els agents socials de cada territori, com ara ajuntaments, entitats i associacions, centres cívics o equipaments comunitaris, entre d’altres. I a través de la seva tasca comunitària impulsa programes i activitats de prevenció i promoció de la salut emocional.

Així ho explica la Xènia Martí, referent de benestar emocional a Tordera.

Referent Benestar emocional

El coronavirus ha tingut una gran afectació a la ciutadania a nivell psicològic, afectant fins i tot aquells que no tenien patologies prèvies. A més, ha agreujat els problemes a aquelles persones que ja tenien patologies o que viuen soles. Un fet que els ha desenvolupat angoixa o depressió en diferents nivells. La franja de destinació del projecte és pels majors d’edat. Ho detalla Heredia.

Projecte emocional 2

Com explica Heredia, l’àrea de Salut de l’Ajuntament de Tordera s’encarrega de coordinar les possibles demandes que sorgeixin o es detectin al teixit associatiu de Tordera. Aquest projecte ja s’ha engegat en un pilot amb 10 associacions de Tordera. El director del CAP detalla el procediment.

Projecte emocional 3

Altres accions relacionades amb la prescripció social que s’estén treballant al territori inclouen tallers en instituts i escoles, sessions per a persones cuidadores de malalts crònics, grups de suport i de cohesió amb professionals, caminades, clubs de lectura o activitats culturals, entre d’altres. El Programa s’inicia a l’atenció primària perquè és el servei de salut més proper a la població i des d’on ja es disposa de criteris específics que permeten un abordatge clau del benestar emocional. Aquest programa entra de ple en les accions de salut comunitària que ja es desenvolupava a l’atenció primària arreu del país.

ÚLTIMES NOTÍCIES