Finalistes als Premis de Comunicació Local de la Diputació de Barcelona 2020 per la “Cobertura informativa del temporal Glòria”

La Xarxa Audiovisual Local organitza els Premis de Comunicació Local per contribuir al reconeixement del panorama general comunicatiu local.

Es contemplen, a les bases dels premis, un total de set reconeixements, dividits en tres categories: mitjans, continguts audiovisuals i premi a la trajectòria.

Poden ser candidates totes aquelles produccions audiovisuals en distribució per ràdio, televisió o plataformes, realitzades per mitjans de comunicació, productores, empreses de comunicació i professionals establerts a Catalunya que desenvolupin la seva activitat fonamentalment en l’àmbit local i comarcal.

MILLOR MITJÀ (TELEVISIÓ)

 • betevé
 • TAC12
 • Televisió de Cardedeu – Per la seva resiliència, la capacitat de mantenir viu l’esperit pioner de la televisió de proximitat, la manera que ha tingut de sobreposar-se a escenaris adversos amb l’única força de la participació dels ciutadans. El jurat valora finalment el seu esperit innovador i la capacitat de promoure l’alfabetització mediàtica efectiva en el seu territori.

MILLOR MITJÀ (RÀDIO)

 • Ràdio Arenys – Per la consistent trajectòria sostinguda per l’emissora pionera de les ràdios municipals. També per la capacitat que ha tingut de mantenir viu el compromís amb la realitat local fomentant la participació i per la seva capacitat d’adaptació als canvis tot incorporant tota mena d’innovacions al servei de la qualitat dels continguts.
 • Ràdio Igualada
 • Vilassar Ràdio

MILLOR MITJÀ (DIGITAL)

 • Deltacat.cat (Deltebre)
 • L’Oest (Tàrrega) – Per la seva capacitat de fer visible l’energia positiva d’un territori plasmada en iniciatives dels diferents actors socials i també per l’abordatge seré i detingut dels temes que aborda, així com per un ús acurat del recursos disponibles en un mitjà estrictament digital.
 • Ràdio Capital (Baix Empordà)

CONTINGUTS AUDIOVISUALS (VÍDEO)

 • Gala dels Imprescindibles (Canal Reus TV)
 • Les Resilients (Clack Audiovisual)
 • Territori Contemporani (Vallès Oriental Televisió) – Per l’esforç reeixit de projectar les accions i les activitats de l’art i el pensament contemporanis al territori, també per combinar la informació amb la reflexió dels protagonistes, utilitzant el llenguatge del vídeo amb intencionalitat creativa.

CONTINGUTS AUDIOVISUALS (ÀUDIO)

 • Al Dia, Terres de l’Ebre (Ràdio Delta, Ràdio Tortosa, La Cala Ràdio, La Plana Ràdio, Amposta Ràdio, Ràdio Móra la Nova i Ràdio Joventut)
 • Ones de Ciència (Ràdio Cambrils) – Per la capacitat de posar en valor la ciència divulgant-la de manera entenedora per a la ciutadania, tot això fent-ho des de la proximitat amb investigadors lligats al territori, i per la seva tasca de projecció de les dones científiques.
 • Temporal Gloria (Ràdio Tordera, Ràdio Palafolls, Ona Malgrat, Ràdio Pineda i Ràdio Calella)

CONTINGUTS AUDIOVISUALS (MULTIMÈDIA)

 • IGDA Igualada Guia d’Àudio (Ràdio Igualada) – Per l’encert de donar valor afegit a l’esforç de producció de continguts originals de caràcter local, transformar-los en un nou producte que assoleix renovades funcions com ara l’educativa i especialment la de promoció del patrimoni tot afavorint el gaudi de veïns i de forasters.
 • L’ull tarragoní (Ràdio Ciutat de Tarragona)
 • ‘Oh My Goig (betevé)

MILLOR PROFESSIONAL

El jurat atorga als equips de totes les ràdios i televisions locals de La Xarxa el premi a la trajectòria professional per l’esforç i el treball realitzat en difícils circumstàncies durant els moments més crítics de la pandèmia.

El jurat, presidit per Emili Prado (catedràtic de Comunicació Audiovisual i Publicitat de la UAB i director de la revista del CAC) i amb Josep Maria Martí (director de l’Observatori de la Ràdio) com a secretari, va està format per Mercè Oliva (professora del Departament de Comunicació de la UPF i directora del Grau en Comunicació Audiovisual); Marta Montagut (radiofonista, professora i investigadora del Departament d’Estudis de Comunicació de la URV); Montse Abad (productora independent de televisió); Joan Maria Morros (degà del Col·legi de Periodistes de Catalunya i cap d’Informatius de RAC 1); Francesc Llobet Dalmases (realitzador de televisió i degà del Col·legi Audiovisual de Catalunya) i Noemí Cuní (periodista i vicepresidenta del Clúster Audiovisual de Catalunya)

Candidatura als Premis de Comunicació Local, categoria B, continguts audiovisuals

Espot del programa:

Trailer resum Temporal Glòria programa Dia Mudial Radio 2020

Sinopsis del contingut:

La borrasca Gloria va suposar un gran esforç professional per a les emissores de l’Alt Maresme, durant moltes hores es va realitzar un important desplegament tècnic i humà per seguir en tot moment, gairebé sense descans, el minut a minut d’un fenòmen meteorològic de dimensions fins aleshores desconegudes que va començar amb un temporal marítim que va afectar al litoral i que posteriorment va desplaçar la seva virulència a l’interior amb unes pluges molt importants. Les conseqüències sobre el territori i la ciutadania van ser molt greus i van posar a prova també la resistència d’aquests mitjans locals els quals van exercir més que mai la seva tasca de servei públic essencial de proximitat. El Gloria es va endur quilòmetres de passeigs marítims, va malmetre campings, conreus, i empreses, va ensorrar dos ponts, es van realitzar evacuacions i durant diversos dies la població va viure amb el cor en un puny pendents de les informacions que li arribaven.

La cobertura d’aquests esdeveniments, les reaccions de la ciutadania i autoritats així com el seguiment purament meteorològic es va dur a terme en primera persona per part dels professionals d’aquestes emissores que van emprar tots els mitjans disponibles per tal de realitzar una cobertura el màxim d’extensa i gràfica per a l’oient: des de la connexió en directe a peu de mar o riu, les entrevistes als responsables, testimonis, experts, l’enregistrament de vídeos i el volcat de totes les informacions a les xarxes socials.

Una experiència que va deixar una important petjada en cada un d’aquests mitjans i que en motiu de la celebració del dia Mundial de la Ràdio van voler compartir amb l’audiència d’una manera conjunta per posar en valor la tasca que es realitza des de la ràdio de proximitat.

Els millors moments del programa:

 

Posts a les Xarxes

 

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

Així es desperta el Pla d’en Bigas després que la Tordera desbordés aquesta passada nit.

A post shared by Ràdio Palafolls 107.7 fm (@radiopalafolls) on

 

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

Més d’un miler de persones han participat aquest diumenge a Pineda de Mar en una netejada popular de les platges, dels de la platja dels Pescadors fins la platja de Poblenou. Infants, famílies, joves, adults, gent gran… s’han mobilitzat a Pineda al llarg de 2,5km. de platja. Ha estat per iniciativa popular, “Pineda Volintariat contra el Glòria” i amb el suport de l’Ajuntament de Pineda de Mar. Diversos establiments comercials de la població han portat esmorzar i begudes. Ha estat una bona notícia després d’una setmana molt dura per les conseqüències devastadores del Temporal Glòria aquest gener del 2020. 📲 📷 TROBAREU L’ALBUM COMPLET AL FACEBOOK DE RÀDIO PINEDA I LES NOTÍCIES A LA NOSTRA WEB #temporalgloria #pinedademar #radiopineda #netejaplatges #maresme @xavier.amor @tv3cat @324cat @eltempstv3 @lasexta

A post shared by Ràdio Pineda (@radiopineda) on

Fitxa tècnica:

Programa: Temporal Glòria: La cobertura de les Ràdios Locals de l’Alt Maresme

Emissora: Emissores Municipals de Tordera, Palafolls, Malgrat, Pineda de Mar i Calella.

Horari d’emissió: Dies de la borrasca (20 al 26 de gener) i programa conjunt emès el dia 13/2/20 Dia Mundial Ràdio

Realització: Estudis de Radio Pineda amb la conducció de Maria Josep Hernández i la participació d’Albert Sabater de Ràdio Tordera, Marc Ferri de Ràdio Palafolls, Emili Pacheco d’Ona Malgrat, Jordi Terme de Ràdio Calella TV i Pep Basart de Ràdio Pineda.