Menció de qualitat premis RAC 2020 “Cobertura informativa del temporal Glòria”

Premis Ràdio Associació 2020

La gala dels 20ns Premis Ràdio Associació homenatja la ràdio en temps de pandèmia

A causa de la situació provocada pel COVID19, la celebració dels 20 anys de premis i dels 90 anys d’EAJ15-Ràdio Associació s’ha hagut de celebrar aquest 8 d’octubre al Foyer del Liceu amb públic restringit, però amb participació rècord a la transmissió per internet.

Els 20ns Premis Ràdio Associació se celebren en una edició especial marcada per la pandèmia, la celebració dels 20 anys dels guardons i els 90 anys de la posada en funcionament d’EAJ15-Ràdio Associació. La gala s’ha fet al Liceu amb presentació dels Òscars (Andreu i Dalmau) i l’assistència de la presidenta Carme Forcadell, el president del Parlament Roger Torrent, i el vicepresident en funcions de la presidència del govern Pere Aragònès, entre d’altres autoritats.

L’acte comença amb un vídeo històric dels inicis de la ràdio fins a la guerra civil. Un cop visionat, el president de Ràdio Associació de Catalunya, Jordi Margarit, recorda aquests 90 anys de Ràdio Associació EAJ15, un referent de la ràdio en català que va crear el lèxic radiofònic en aquesta llengua, com per exemple amb els partits de futbol o cròniques en moments tràgics com la Guerra Civil.  Per Margarit, la 20ena edició dels Premis representa la continuïtat d’aquesta manera de fer en un any que quedarà per a la història i en què de tots els mitjans, la ràdio ha estat la que més esforç i sobreesforç ha fet  per a la cobertura i informació del COVID, amb reorganització de les redaccions i utilització de la tecnologia. (VÍDEO DE BENVINGUDA)

El president continua recordant que la ràdio d’aquest país té un passat molt potent i que cal que en el futur també ho sigui. En aquest sentit, demana estar a l’aguait del debat de l’avantprojecte de Llei Audiovisual perquè no es desnaturalitzi la ràdio pública local i perquè la ràdio privada deixi de ser l’ase dels cops.  Margarit acaba dient que Ràdio Associació va néixer amb la República i en la seva història, sempre ha enaltit els valors de Llibertat, igualtat i fraternitat o solidaritat, com evidencien les diferents categories dels Premis.

Per ordre de lliurament de premis, la gala comença amb les Mencions d’Honor (VÍDEO DE LES MENCIONS D’HONOR), lliurades per la presidenta Carme Forcadell que malauradament va haver de marxar abans de finalitzar la gala per fer nit a la presó:

  • Al programa “Dies de Ràdio”, dirigit i presentat pel periodista Santi Carreras, que va començar com una proposta d’estiu i ara, a través de la web de Catalunya Ràdio ens recupera els millor moments de la història de la ràdio nacional de Catalunya.
  • Al programa “Hawaii 19.05”, dirigit i presentat per Jordi Beltran, que s’ha consolidat com a programa d’estiu de la graella de RAC1 amb una proposta d’entreteniment informativa i musical eclèctica.
  • Als 25 anys del programa “El Balcó”, de SER-Catalunya -ara conduït per Carla Turró- que presenta la informació de l’actualitat amb la utilització de tots els gèneres radiofònics i esdevenint tot un referent.
  • A Manolo Oliveros Martí, per la seva trajectòria com a periodista esportiu de COPE-Catalunya, -conegut per les narracions dels partits del Futbol Club Barcelona- que ha passat per diverses emissores tot mantenint el rigor i la professionalitat en un àmbit especialment passional.

A continuació, Pere Aragonès, vicepresident del Govern en substitució de la presidència de la Generalitat i conseller d’Economia i Hisenda lliura atorga el GUARDÓ “1924” a LA MARATÓ DE TV3 que ha fet coincidir diversos èxits a més del de la recaptació de fons, com és el Disc de la Marató, l’entretinguda i didàctica proposta audiovisual per TV3 i Catalunya Ràdio, i la col·laboració enguany amb les televisions locals (Xarxa Audiovisual Local) que han contribuït a la descentralització del projecte amb escenaris a Barcelona, Tàrrega, Reus i Olot. (VÍDEO GUARDÓ 1924)

Roger Loppacher, president del Consell de l’Audiovisual de Catalunya (CAC) lliura el Premi al Millor Programa de Ràdio Local a “Un dia més”, d’UA1 Lleida Ràdio, un magazine de la plana de Lleida que combina la informació local i general des d’una perspectiva plural i atractiva per als oients locals. També, les dues Mencions de Qualitat han estat per a: “Al dia Terres de l’Ebre”, de Ràdio Tortosa, Amposta Ràdio, Ràdio Delta, La Cala Ràdio, La Plana Ràdio i Ràdio Joventut; i per “Temporal Glòria. La cobertura de les Ràdios Locals de l’Alt Maresme”, de les emissores municipals de Tordera, Palafolls, Malgrat, Pineda de Mar i Calella (VÍDEO DE LA CATEGORIA DE RÀDIO LOCAL).

Joan Manuel Tresserras, membre del jurat, dóna dos dels reconeixements més significatius de la nit, els de l’apartat a la Inclusió. El premi ha estat per  “La Casa Ofala”, de Ràdio Beguesde Begues, un podcast que dona veu a un col·lectiu especialment desconegut, com són els refugiats, en aquest cas els que es troben al centre d’acollida de la població. A través del programa s’expliquen experiències de vida i els reptes de l’acollida i el refugi. També atorga una Menció de Qualitat: “El Club dels Bolats”, de Ràdio Sant Cugat-Cugat Mèdia (VÍDEO DE LA CATEGORIA DE PREMI A LA INCLUSIÓ).

En la categoria d’Innovació, Ignasi Genovès, director general de Mitjans de Comunicació atorga el premi a Podcast per Whatsapp”, una proposta dels portals laselva360.cat / maresme360.cat, que opta per fer arribar els principals titulars de l’actualitat comarcal i del temps als usuaris a través d’arxius d’àudio que es distribueixen per Whatsapp. També les Mencions de Qualitat a: “Notes de Llibertat”, d’UJI Ràdio, Emissora de la Universitat Jaume I de Castelló i a “Adolescents iCat”, de Catalunya Ràdio, que envien un vídeo d’agraïment perquè es troben en quarentena. (VÍDEO DE LA CATEGORIA D’INNOVACIÓ).

En la categoria de Millor Programa de Ràdio Miquel Gamisans, secretari de Difusió i Atenció Ciutadana, atorga el premi a “Via Lliure”, de RAC1, conduït per Xavi Bundó (que no pot estar present perquè es troba en quarentena), un magazine de cap de setmana que s’ha consolidat i és líder d’audiència amb la proposta d’un gran contenidor de set hores que ha sabut presentar noves fórmules, perspectives i to per a informar de l’actualitat. Recull el premi part de l’equip.  També atorga dues Mencions de Qualitat: una al programa “El Gripau Blau”, de Ràdio Estel i l’altra a “Íntimes”, de Ràdio L’Om Picassent i la Xarxa d’Emissores Municipals Valencianes. (VÍDEO DE LA CATEGORIA DE MILLOR PROGRAMA DE RÀDIO).

A continuació, Antoni Molons, secretari de Comunicació del Govern i Mitjans de Comunicació lliura el reconeixement a l’Excel·lència al periodista Esteve Giralt i Torras, corresponsal de RAC1 a Tarragona i a les Terres de l’Ebre per dignificar com es mereix la figura del corresponsal i haver fet una mostra excepcional de professionalitat durant els episodis del temporal “Glòria” i l’accident de la petroquímica de Tarragona, remarcant els valors de la immediatesa, rigor i dedicació propis de la ràdio.(VÍDEO DEL PREMI A L’EXCEL·LÈNCIA).

Finalment, Roger Torrent, president del Parlament de Catalunya, dóna ex-aequo el Premi al Millor Professional als periodistes Anna Punsí de SER-Catalunya, Maria Núria Revetlle de Catalunya Ràdio, i Benet Iñigo de RAC1, per haver fet un sobreesforç de síntesi i de comprensió cap els oients en l’àmbit de  la informació de tribunals, especialment en un any en què la sentència del Procés ha marcat bona part de l’actualitat durant molts mesos. Ells tres representen els informadors de tribunals que han hagut de formar-se, consultar, contrastar i explicar temàtiques complicades per a gran part dels oients. (VÍDEO DEL PREMI AL MILLOR PROFESSIONAL).

El president Torrent, va recordar en la seva clausura els orígens de la ràdio i la complicitat entre la societat civil i el govern dels anys trenta en projectes estratègics de comunicació i de país, com va ser la proposta per part del fundador de Ràdio Barcelona i Ràdio Associació, Eduard Rifà de fer una televisió, i que el president Macià va acollir amb entusiasme. Torrent va demanar recuperar aquesta complicitat per tenir objectius de país. (VÍDEO DE LA CLAUSURA).

El jurat és presidit per Carles Solà, i format per Joan Manuel Tresserras, Imma Tubella, Assumpció Maresma i Jordi Margarit. Enguany, la 20a edició dels Premis coincideix amb els 90 anys de la posada en funcionament de Ràdio Associació, l’emissora que als anys 30 va posar en funcionament l’Associació Nacional de Radiodifusió (ANR). Recordem que l’ANR també havia posat en funcionament 5 anys abans Ràdio Barcelona. La convocatòria dels 20ns Premis Ràdio Associació ha arribat a les 102 candidatures presentades provinents dels territoris de parla catalana.

La gala de lliurament de premis s’ha celebrat al Foyer del Liceu presentada pels Òscars (Andreu, Dalmau) amb aforament restringit a causa del COVID-19. Per aquest motiu, s’ha obert la participació a tothom per streaming i en directe mitjançant Twitter amb l’etiqueta #PremisRàdioAssociació2020

Els assistents han rebut una còpia del Butlletí núm 15 de l’Associació Nacional de Radiodifusió”, publicat el 27 de desembre de 1930. A la part final del butlletí, s’incorpora un resum de fotografies de les anteriors edicions dels premis amb alguns dels protagonistes més destacats. També s’ha obsequiat els assistents amb una mascareta amb el logo d’aquesta edició dels premis.

L’acte ha finalitzat amb la foto de família de tots els guardonats.

Podeu veure totes les intervencions al Canal de Ràdio Associació a YouTube.

Candidatura als Premis de Comunicació Local, categoria B, continguts audiovisuals

Espot del programa:

Trailer resum Temporal Glòria programa Dia Mudial Radio 2020

Sinopsis del contingut:

La borrasca Gloria va suposar un gran esforç professional per a les emissores de l’Alt Maresme, durant moltes hores es va realitzar un important desplegament tècnic i humà per seguir en tot moment, gairebé sense descans, el minut a minut d’un fenòmen meteorològic de dimensions fins aleshores desconegudes que va començar amb un temporal marítim que va afectar al litoral i que posteriorment va desplaçar la seva virulència a l’interior amb unes pluges molt importants. Les conseqüències sobre el territori i la ciutadania van ser molt greus i van posar a prova també la resistència d’aquests mitjans locals els quals van exercir més que mai la seva tasca de servei públic essencial de proximitat. El Gloria es va endur quilòmetres de passeigs marítims, va malmetre campings, conreus, i empreses, va ensorrar dos ponts, es van realitzar evacuacions i durant diversos dies la població va viure amb el cor en un puny pendents de les informacions que li arribaven.

La cobertura d’aquests esdeveniments, les reaccions de la ciutadania i autoritats així com el seguiment purament meteorològic es va dur a terme en primera persona per part dels professionals d’aquestes emissores que van emprar tots els mitjans disponibles per tal de realitzar una cobertura el màxim d’extensa i gràfica per a l’oient: des de la connexió en directe a peu de mar o riu, les entrevistes als responsables, testimonis, experts, l’enregistrament de vídeos i el volcat de totes les informacions a les xarxes socials.

Una experiència que va deixar una important petjada en cada un d’aquests mitjans i que en motiu de la celebració del dia Mundial de la Ràdio van voler compartir amb l’audiència d’una manera conjunta per posar en valor la tasca que es realitza des de la ràdio de proximitat.

Els millors moments del programa:

 

Posts a les Xarxes

 

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

Així es desperta el Pla d’en Bigas després que la Tordera desbordés aquesta passada nit.

A post shared by Ràdio Palafolls 107.7 fm (@radiopalafolls) on

 

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

Més d’un miler de persones han participat aquest diumenge a Pineda de Mar en una netejada popular de les platges, dels de la platja dels Pescadors fins la platja de Poblenou. Infants, famílies, joves, adults, gent gran… s’han mobilitzat a Pineda al llarg de 2,5km. de platja. Ha estat per iniciativa popular, “Pineda Volintariat contra el Glòria” i amb el suport de l’Ajuntament de Pineda de Mar. Diversos establiments comercials de la població han portat esmorzar i begudes. Ha estat una bona notícia després d’una setmana molt dura per les conseqüències devastadores del Temporal Glòria aquest gener del 2020. 📲 📷 TROBAREU L’ALBUM COMPLET AL FACEBOOK DE RÀDIO PINEDA I LES NOTÍCIES A LA NOSTRA WEB #temporalgloria #pinedademar #radiopineda #netejaplatges #maresme @xavier.amor @tv3cat @324cat @eltempstv3 @lasexta

A post shared by Ràdio Pineda (@radiopineda) on

Fitxa tècnica:

Programa: Temporal Glòria: La cobertura de les Ràdios Locals de l’Alt Maresme

Emissora: Emissores Municipals de Tordera, Palafolls, Malgrat, Pineda de Mar i Calella.

Horari d’emissió: Dies de la borrasca (20 al 26 de gener) i programa conjunt emès el dia 13/2/20 Dia Mundial Ràdio

Realització: Estudis de Radio Pineda amb la conducció de Maria Josep Hernández i la participació d’Albert Sabater de Ràdio Tordera, Marc Ferri de Ràdio Palafolls, Emili Pacheco d’Ona Malgrat, Jordi Terme de Ràdio Calella TV i Pep Basart de Ràdio Pineda.