IniciAppEl Programa de detecció precoç de càncer de còlon i recte ha...

El Programa de detecció precoç de càncer de còlon i recte ha permès detectar 56 càncers en dos anys a la Regió Sanitària de Girona

Avui se celebra el Dia Mundial del Càncer de Còlon, jornada en què anualment es fa un crida a la prevenció de la malaltia a través de la participació en el Programa de  detecció precoç de càncer de còlon i recte. Aquest programa de cribratge es fa a partir d’una anàlisi per detectar si hi ha restes de sang a la femta. La cribra de la població de cada comarca es completa amb dos anys, moment a partir del qual es torna a convidar als primers participants. 

Durant el període 2019-2020 un total de 59.607 habitants de la Regió Sanitària de Girona han participat en el Programa de detecció precoç de càncer de còlon i recte (PDPCCR). Gràcies al Programa s’hi han detectat un total de 56 càncers, xifra que representa una taxa de 0,93 per cada mil persones cribrades. El nombre de persones que hi ha participat representa el 36% del conjunt de la població que ha estat cridada a fer-ho, un total de 174.808 habitants, homes i dones de 50 a 69 anys, que és la població diana. La comarca de la Garrotxa és la que ha comptat amb el percentatge de participació més alt, del 42%, seguida del Ripollès (40%), Gironès-Selva interior-Pla de l’Estany, amb un 35% d’adhesió, Maresme (33%), Baix Empordà (32%), Alt Empordà (31%) i Selva marítima (30%).

El Programa a la Regió Sanitària de Girona es coordina des l’oficina tècnica que gestiona l’Institut d’Assistència Sanitària (IAS), des de la qual s’invita a participar-hi a la població durant l’any en curs a través d’una carta que es rep al domicili, en què s’explica el programa i s’informa de com participar-hi. Els participants han de dirigir-se amb la carta a una oficina de farmàcia acreditada, on se’ls donaran un kit per dipositar la mostra de femta, i les instruccions de com conservar-la fins que la portin de nou a la farmàcia. Les farmàcies envien les mostres a analitzar a l’Oficina tècnica. Si són negatius, es notifica als participants a través d’una carta. Si són positius, són citats per a una visita a la Unitat d’Endoscòpies del centre hospitalari que els correspongui, on se’ls informarà del resultat i del procés a seguir a partir d’aleshores, que parteix de la realització d’una colonoscòpia diagnòstica.

ÚLTIMES NOTÍCIES