La Roureda de Can Verdalet, protagonista a la guia de “Singularitats naturals del Maresme”


Les Biblioteques del Maresme presenten la nova guia de recursos 2018, anomenada “Singularitats naturals del Maresme”, on es recull part del patrimoni natural de les diferents poblacions maresmenques. De Tordera, en destaca la Roureda de Can Verdalet, com a singularitat natural del municipi.

Tal com s’indica a la guia, aquest és un espai natural de 35 hectàrees situat enmig d’un paisatge mediterrani. És una zona d’una singularitat única típicament centreeuropeu, amb una flora caracteritzada per espècies de procedència atlàntica, on aquí troben la seva distribució més meridional. Un dels exemples més clars és el “roure pènol”.

En aquesta guia, es destaca la Roureda de Can Verdalet per contenir una vegetació aigualosa i de ribera que configura les zones humides del territori torderenc. La diversitat d’hàbitats i espècies és la principal característica diferenciadora de la resta de la plana. És més, la singularitat de La Roureda és, segons el biòleg Joan Borrell i l’educadora ambiental Maribel Marín (ambdós autors del text presentat), el paisatge vegetal centreeuropeu.
En aquest tipus de paisatge s’hi pot trobar espècies com el roure pènol, el roure africà i el roure de bruc vermell, la qual és una espècia molt poc freqüent a Catalunya però que es presenta a les carenes d’aquest territori. La biodiversitat que es genera a aquesta zona tampoc passa desapercebuda.

La guia està disponible en versió paper a les biblioteques del Maresme, i també en versió digital a través d’una aplicació per a dispositius mòbils.