IniciNoticiesMedi ambientGestió forestal per combatre el decaïment dels pins a la comarca

Gestió forestal per combatre el decaïment dels pins a la comarca

jornades tecniques pinsEl passat dijous 16 de Novembre, l’Associació de propietaris del Montnegre Corredor va organitzar, al Teatre Clavé, la jornada sobre patologies i gestió silvícola davant el decaïment del pi pinyer i el pi pinastre a la comarca.

Els pins mediterranis es troben en una situació de decaïment cada cop més preocupant. Aquesta afectació s’ha fet més evident aquests últims anys observant-se una forta presència de pins secs en les zones de Maresme i Selva, especialment sobre les masses de pi pinyer i pi  pinastre. Amb la jornada de dijous es volia respondre a una sèrie de preguntes relacionades amb aquesta qüestió, com ara com s’ha arribat a aquesta situació, quins són els patògens que els afecten, quines mesures preventives es poden prendre, com ha de ser la gestió d’aquests boscos o quines actuacions s’estan realitzant actualment al respecte.

Entre els assistents, s’hi trobaven estudiants de l’escola forestal Casa Xifra, una escola de grau superior de Santa Coloma de Farners on els alumnes es preparen per ser forestals. Es així com Martí Rosell, que forma part de l’associació de propietaris del Montnegre i Corredor, fa un balanç molt positiu de la participació de la xerrada.

marti rosell xerrada pins 1

Martí Rosell explicava, en declaracions a Ràdio Tordera, la situació per la qual s’ha arribat a la problemàtica sobre la gestió dels pins i dels boscos. Detonants com la sequera o el canvi climàtic, apareixen en els problemes impulsors de la mort de molta vegetació.

marti rosell xerrada pins 2

Davant aquestes problemàtiques, durant la “Jornada tècnica sobre la situació dels pins a la comarca” s’ha presentat dues línies de treball a seguir a com a possibles solucions en l’afectació de la mort dels pins.

La primera de totes es poder treballar amb la gestió forestal de les masses de vegetació de la zona; és a dir, fer una neteja i tallar arbres per a permetre el creixement dels arbres d’una manera més segura i preparar-los per combatre contra els agents secundaris de la plaga. La segona via de treball, és “avançar-se als problemes” i controlar el creixement dels boscos i de la vegetació, emmirallant-se amb la natura del sud com Alacant, tal i com assegura Rosell. D’aquesta forma, es vol avaluar aquell ambient i poder substituir els boscos actuals per uns de “més avançats” i capaços d’adaptar-se al clima de la zona.

Marti Rosell remarca que la gestió forestal té un preu econòmic, però que existeixen diferents ajudes tot i estar, segons afirma, “molt poc dotades”. Ell mateix, fa una crida a una millora de subvencions per tal de poder actuar i “donar un benefici a tota la societat”.

marti rosell xerrada pins 3

La jornada, va comptar amb el suport de l’Ajuntament de Tordera i va ser organitzada per l’Associació de Propietaris del Montnegre i del Corredor.

ÚLTIMES NOTÍCIES