Agricultura doblarà les ajudes per a la gestió dels boscos del Maresme afectats per l’escarabat tomicus


tomicus pins maresmeEl Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació ha anunciat l’obertura d’una nova línia d’ajudes per a la gestió forestal dels boscos del Maresme afectats per la plaga de l’escarabat tomicus. Enguany, doncs, s’hi destinaran 200.000 euros a la tala i trinxat d’exemplars de pi pinyer afectats. Es calcula que es podrà actuar sobre un total de 160 hectàrees de les 850 que el Departament calcula que ja estan afectades a dia d’avui. L’any passat ja es va actuar sobre 150 hectàrees més gràcies a les aportacions de la Generalitat (100.000) i la Diputació de Barcelona (85.000).

Un 65% de la superfície del Maresme és bosc i, en bona part, està farcida de pi pinyer. Concretament, hi ha 8.800 hectàrees de bosc on aquest tipus d’arbre és present i 6.600 hectàrees són exclusivament pinedes, mentre que a la resta el pi es combina també amb l’alzina. El deteriorament dels boscos per la manca de gestió forestal ha anat a més amb el pas dels anys, com reconeix la directora general d’Ecosistemes Forestals i Gestió del Medi, Montse Barniol.

barniol 1

Davant del tomicus, explica, l’única opció és “tallar l’arbre i triturar-lo”. Complementàriament cal fer una bona gestió del sotabosc per permetre la regeneració a través d’altres espècies més pròpies de la zona com l’alzina, amb l’objectiu que la massa forestal, mica en mica, es pugui anar recuperant.

barniol 2

El Departament està en converses amb la Diputació i el Consell Comarcal per estructurar una taula tècnica de coordinació amb l’objectiu de planificar les accions de manera conjunta entre les tres administracions i les associacions de propietaris forestals.