IniciNoticiesSocietatEl castell inflable de Caldes no estava ben fixat i tenia una...

El castell inflable de Caldes no estava ben fixat i tenia una de les cremalleres obertes

accident inflable caldesEl castell inflable instal·lat en un restaurant de Caldes, que va provocar diumenge la mort d’una nena de 6 anys de Tordera i ferides a 6 nens més, 3 d’ells també de Tordera, no estava ben subjectat. Per tant, ara per ara aquesta és la  hipòtesi amb la qual treballen els agents d’investigació que ultimen l’atestat que faran arribar als jutjats de Santa Coloma de Farners.

Si això acaba constant com la causa de la tragèdia, els responsables del local podrien acabar imputats. No estava ben fixat, ja que no estava apuntalat en tots els sis punts d’ancoratge amb què compta l’atracció. Tot i que és la principal causa amb la que es treballa tampoc es descarta que pugui haver-hi alguna altra circumstància -com un error macànic- que sumat al mal ancoratge provoqués l’accident.

Els investigadors han comprovat que no hi va haver ni explosió ni detonació. Tant el motor d’inflat de l’atracció com les vàlvules d’aire estaven en bon estat. I ja tenen una primera hipòtesi del que va poder ocórrer. Durant el muntatge del castell no es va tancar una de les dues cremalleres laterals que la instal·lació té, en forma de finestra, per buidar-la d’aire quan es vol recollir.

Aquestes dues cremalleres laterals estan cobertes d’una lona que es segella amb velcro. Els que van muntar la instal·lació no es van adonar que una de les dues cremalleres no estava tancada, però el velcro va mantenir tancat el inflable fins diumenge. Segurament perquè en aquest moment hi havia diversos nens alhora al castell, el tancament no va aguantar la pressió pel pes i es va obrir. L’aire va sortir de cop i el castell, en direcció contrària, disparat.

També s’estudia si un cop de vent hauria fet volar el castell. Segons l’enginyer industrial expert en atraccions de fira Esteve Costajussà, aquest tipus d’atraccions no s’han d’instal·lar quan el vent supera els 38 quilòmetres per hora. A més, ha assegurat que “és molt difícil que un inflable exploti, perquè l’aire no va a pressió”.

inflables enginyer

La normativa de seguretat sobre castells inflables recull que sempre hi ha d’haver un monitor que els vigili o que la instal·lació s’ha de desmuntar si el vent bufa a més de 38km/h. Així ho especifica una directiva europea (la UNE:EN 14960) que es remunta a l’any 2007 i que no només precisa com s’han de fabricar els inflables, sinó també com instal·lar-los (és a dir, entre d’altres, com han d’ancorar-se al terra). Els fabricants i les empreses que en lloguen, però, lamenten que no tothom respecti aquestes mesures. Jesús Pallarés, gerent de Tecnodimension SL, amb seu a Bescanó (Gironès) subratlla que “cal seguir les instruccions del fabricant i en cap cas assumir riscos, perquè poden acabar en desgràcia.

inflables fabricants

El conseller d’Interior, Jordi Jané, ha fet una crida aquest dilluns a tots els titulars d’instal·lacions lúdiques obertes al públic que demanin el permís corresponent a l’ajuntament per fer-les servir, encara que siguin negocis privats. Aquest és el prec que ha fet Jané després que una nena de sis anys morís i sis infants més resultessin ferits després que el castell inflable en què jugaven, en un restaurant de Caldes de Malavella (Selva), sortís volant.

inflables jane

La policia científica dels Mossos està analitzant les restes del castell i el motor de la instal·lació, però ha declinat avançar quines línies són les que prenen força en la investigació.

ÚLTIMES NOTÍCIES