IniciAppL'Ajuntament impulsa noves eines per minimitzar l'impacte la vespa asiàtica

L’Ajuntament impulsa noves eines per minimitzar l’impacte la vespa asiàtica

Degut a la problemàtica dels nius de vespa velutina pròxims als nuclis de població amb el perill que suposen i les molèsties que generen, l’Ajuntament de Tordera comença a implementar el sistema de projecció aèria per a l’eliminació dels nius actius de vespa velutina.

Aquest sistema consisteix en introduir a l’interior del niu un projectil de plàstic biodegradable amb un biocida diluït al 3%. Aquest projectil permet eliminar les vespes asiàtiques i ser respectuós amb el medi ambient, ja que la dosi aplicada és molt reduïda i no afecta la salut de les persones.

La vespa velutina instal·la els seus nius, preferentment, a les branques altes dels arbres, tant a les zones urbanes com agrícoles o boscoses. Aprofita les valls fluvials i evita les poblacions pures de coníferes. La destrucció dels nius, que es poden començar a veure a partir de juny, és un dels mètodes eficaços per tal de reduir les poblacions. L’època més adequada per a la destrucció dels nius coincideix amb els mesos de setembre i octubre, moment en què el niu té les dimensions i la capacitat màxima.

L’Ajuntament de Tordera emmarca les seves actuacions mediambientals a l’entorn l’ús sostenible dels productes fitosanitaris i redueix els riscos i els efectes de la utilització d’aquests sobre la salut de les persones i el medi ambient. A més, es fomenta el desenvolupament i la introducció de la lluita integrada de plagues amb la voluntat de reduir la dependència de l’ús dels productes químics. Tot i així, cal entendre la lluita biològica com una opció més, a vegades complementària, a tractaments existents.

Finalment, aquestes actuacions s’inclouen en els principis fonamentals per a l’adaptació i mitigació al canvi climàtic a escala local i que també es contemplen als Objectius de Desenvolupament Sostenible de l’agenda 2030  en benefici de la salut per a les persones i millora de la biodiversitat dels espais urbans.