IniciNoticiesSalutTots els CAPs disposaran d'un equip especialitzat en salut mental aquest 2018

Tots els CAPs disposaran d’un equip especialitzat en salut mental aquest 2018

02565El Departament de Salut continua estenent el nou model comunitari d’atenció a la salut mental i a les addiccions i ho fa amb la contractació de 650 nous professionals que s’incorporaran a diversos programes per poder millorar la detecció i el tractament de les persones que estan afectades per algun tipus de trastorn. 200 d’aquests professionals, psiquiatres, psicòlegs o infermers, permetran que des d’aquest any tots els CAPs catalans disposin d’un equip d’atenció a la salut mental, per als casos més lleus. 175 professionals més s’han contractat per a l’atenció dels trastorns més greus mentre que la resta atendran altres programes o iniciatives de caire comunitari. L’objectiu d’aquest canvi de model, que recupera els plans del 2007, és poder detectar precoçment qualsevol inici de trastorn, reduir la medicalització i evitar hospitalitzacions. Ho explica El secretari general del departament en funcions i director del CatSalut, David Elvira.

salut mental 1

L’impuls a l’atenció comunitària sobretot des de la Primària vol ajudar a reduir la medicalització d’aquestes persones, la detecció precoç, l’apoderament dels pacients i la seva participació en els tractaments, així com garantir una atenció totalment integral a la persona. Així ho defineix la directora del Pla Director de Salut Mental i Addiccions, Cristina Molina, que creu que és un dels reptes de Catalunya, ja que les persones amb problemes de salut mentals greus viuen de mitjana uns 15 anys menys que la resta de la població.

salut mental 2

 El 2017, la salut mental va ser dotada amb el seu màxim pressupost que va créixer en 70 milions d’euros, elevant-lo a 440 milions d’euros. El 62% d’aquest pressupost es destina a programes d’atenció comunitària per superar l’objectiu fixat per a l’any 2020, que és del 60%.

ÚLTIMES NOTÍCIES