IniciNoticiesPolíticaEl balanç del 2017 segons els polítics torderencs

El balanç del 2017 segons els polítics torderencs

IMGP2740Aquesta setmana donàvem la benvinguda al 2018, però deixàvem enrere un any, novament, farcit d’actualitat política a Tordera i Catalunya. Per aquesta raó, els Serveis Informatius de Ràdio Tordera hem volgut saber quin és el balanç que fan de l’any que acabem de deixar els representants polítics dels diferents partits presents al Ple de l’Ajuntament.

A nivell local, vam començar el 2017 amb un Ajuntament a Tordera amb una realitat inestable després que a finals del 2016 SOM Tordera trenqués el pacte de govern amb el PDeCAT i l’exregidor d’ICV Villaro decidís quedar-se com a no adscrit. No obstant això, l’estabilitat institucional va tornar al consistori a l’abril. Llavors, els partits de l’oposició, excepte Esquerra + Gent de Tordera, van arribar a un acord amb el govern local del PDeCAT. Es tractava d’un pacte a través de projectes en què els representants Rafa Delgado i Toñi Garcia del PSC, Salvador Giralt de Som Tordera i Xavi Martín del PP s’incorporaven a diferents projectes municipals, però treballant des de fora del govern.

Per altra banda, l’any passat també destaca perquè les dades macroeconòmiques municipals han millorat. En número absoluts, les afiliacions a la seguretat social a nivell local han pujat i també s’ha reduït l’atur al poble. Amb tot, la situació de les famílies continua sent precària i la renda per càpita dels torderencs i torderenques continua a la cua de la comarca.

No obstant això, de la mateixa manera, el 2017 es recordarà a Tordera per ser l’Any Bertrana, una celebració que es clourà en les properes setmanes. En motiu del seu 150è aniversari a Tordera, l’Ajuntament va nomenar l’escriptor Prudenci Bertrana fill il·lustre del municipi, un fet sense precedents, ja que mai abans no s’havia atorgat aquest reconeixement a la nostra població. L’efemèride ha contribuït al coneixement de l’obra i la vida de l’autor, desconegut per molts torderencs i torderenques, a través d’activitats i propostes culturals obertes a tota la ciutadania. Hi destaquen l’edició d’un llibre sobre Bertrana, la producció d’un documental, espectacles musical i literaris i el projecte de l’arxiu municipal dedicat a l’estudi de l’autor.

Per altra banda, no podem oblidar la crisi política a Catalunya. És uns fets que ha marcat el dia a dia de l’Ajuntament de Tordera i també la vida de la gent. La mobilització ciutadana l’1 d’octubre i les posteriors manifestacions a la plaça de la vila o la mateixa Carretera N-II representen aquesta agitació social.

Sobre tots aquests assumptes hem preguntat als representants polítics torderencs. L’Alcalde de Tordera, Joan Carles Garcia, ha volgut destacar la millora de la situació laboral a Tordera i ha qualificat l’Any Bertrana com una oportunitat per a situar el municipi en el mapa cultural català. També ha valorat positivament l’acord per projecte amb PSC, SOM i PP. Pel que fa la situació de Catalunya, ha assegurat que el procés i les seves conseqüències ha afectat l’estat anímic de la ciutadania.

balanc alcalde 17

Per la seva banda, el regidor d’ERC+Gent de Tordera, Xavi Pla, ha remarcat que cal continuar treballant per superar la precarietat social que encara està present a les famílies del municipi. Pla també ha volgut remarcar que la crisi de la política catalana ha evidenciat el bàndol que està reprimint la voluntat independentista d’una part del territori. Quant al pacte d’estabilitat local, el regidor ha assegurat que es tracta d’un acord antinatural i ha destacat que el PDeCAT pacti amb el PP i el PSC, quan són partits que han activat l’execució de l’article 155.

balanc pla 17

El regidor Rafa Delgado, del Partit dels Socialistes, ha valorat positivament els resultats de l’acord d’estabilitat i la coordinació generada entre les diferents agrupacions. Ha destacat el projecte dels pressupostos participats i l’actuació en habitatge social i lluita contra la pobresa energètica. També ha remarcat el treball conjunt en polítiques d’habitatge per revertir les ocupacions il·legals. Delgado ha reivindicat que amb l’Any Bertrana la cultura tingués més presència en la vida local

balanc delgado 17

Per altra banda, el regidor de SOM Tordera, Salvador Giralt, ha retret que la qüestió nacional preocupi més als polítics que la situació social dels ciutadans i ciutadanes quan l’atur a Tordera encara és dolent. Malgrat això, ha tingut bones paraules pels projecte engegats amb el PDeCAT i les altres formacions. Ha assegurat que els pressupostos participats funcionen i que fan més transparent la gestió local. També ha dit que l’Escola Serra de Miralles és una prioritat pel seu grup.

balanc giralt 17

El regidor del Partit Popular, Xavier Martín, també ha treballat directament en projectes municipals relacionats amb l’àrea de seguretat i protecció civil. En aquest sentit, ha subratllat les actuacions en contra de les ocupacions il·legal i la consolidació del cos de voluntaris de Protecció Civil a Tordera. També ha valorat positivament l’obertura de perfils a les xarxes socials dels cossos de seguretat locals.

balanc martin 17

Per últim, també parlàvem amb Jose Carlos Villaro, en el seu primer any com a regidor no adscrit a l’Ajuntament. De la seva àrea, urbanisme, ha volgut destacar les modificacions del pla urbà a Can Boscà. Així mateix, ha assegurat que els acords amb PSC, SOM i PP són positius perquè tots han de treballar pel poble. Tot i això, ha mostrat escepticisme, per exemple, amb la lentitud dels pressupostos participats.

balanc villaro 17

Durant el 2018, el treball a nivell municipal continua amb nous projectes i amb la consolidació d’actuacions ja començades, ja amb la mirada posada al 2019, any d’eleccions municipal. Amb tot, seran uns mesos marcats novament per la política catalana, ja que de les eleccions del 21D s’ha de constituir un nou Parlament i s’hauria de formar un nou govern pròximament.

ÚLTIMES NOTÍCIES