IniciNoticiesSocietatPrudenci Bertrana, primer fill il·lustre de Tordera

Prudenci Bertrana, primer fill il·lustre de Tordera

prudenci-bertranaL’Ajuntament de Tordera i la Generalitat de Catalunya han declarat el 2017 Any Bertrana. Per aquest motiu, el plenari municipal del desembre va nomenar fill il·lustre de Tordera l’escriptor, pintor i periodista Prudenci Bertrana. Es tracta d’un fet sense precedents al municipi, ja que mai abans no s’havia atorgat a una persona nascuda a la nostra població un reconeixement d’aquesta magnitud. L’Alcalde de Tordera, Joan Carles Garcia, ha destacat el valor que té vincular una referència cultural a Tordera.

mocio-fill-illustre-bertrana-1

Bertrana, fill d’una família carlina, va néixer a Tordera l’any 1867. Després va viure durant una temporada a Girona, per establir-se finalment a la ciutat de Barcelona. Durant un temps, es va creure que l’escriptor havia nascut a Tordera accidentalment i que res el vinculava al municipi més enllà del seu naixement. Per contra, estudis recents que s’han fet han demostrat que Bertrana va passat la seva infància a Tordera. A més, s’ha descobert que mentre exercia com a periodista a Barcelona deia que era fill de Tordera i apel·lava al seu origen per donar un valor afegit als seus articles sobre la ciutat comtal, ja que així demostrava que la seva opinió no estava esbiaixada i era independent. Escoltem l’Alcalde de Tordera, Joan Carles Garcia.

mocio-fill-illustre-bertrana-2

L’any Bertrana s’inaugurarà oficialment el 19 de gener, quan es complirà el 150è aniversari del naixement de l’escriptor a Tordera. L’Ajuntament ha preparat per aquest dia la presentació d’un espectacle literari-musical al Teatre Clavé. Titulat, “Més Bertrana, més!”, combinarà la música en directe de la Cobla Ciutat de Girona i la projecció d’imatges inèdites amb la lectura dramatitzada, a càrrec de l’actriu Anna Farriol, de textos de Prudenci i d’Aurora Bertrana, filla de l’autor. L’acte estarà obert a tota la ciutadania i les entrades, que seran gratuïtes, es poden reservar al mateix teatre.

ÚLTIMES NOTÍCIES