IniciNoticiesEntitatsEl jutge Santi Vidal explica a Tordera els eixos de l’esborrany d’una...

El jutge Santi Vidal explica a Tordera els eixos de l’esborrany d’una futura constitució catalana

xerrada-vidalL’Esplai de la gent gran de Tordera es va omplir a vessar, aquest passat divendres, per escoltar en directe el jutge Santi Vidal, acompanyat del jurista i torderenc Agustí Carles. Tots dos van ser convidats per la territorial de l’Assemblea Nacional Catalana a Tordera.

Vidal i Carles són dos dels 16 experts en dret que han redactat l’esborrany d’una futura constitució catalana. A Santi Vidal, precisament, l’han suspès de les seves funcions professionals com a jutge per haver-hi participat. Fa uns dies que el Tribunal Suprem espanyol va confirmar-li la sanció de tres anys, considerant que va cometre una “falta molt greu”. I tot i que presentarà recurs al Tribunal Constitucional (TC) i al Tribunal Europeu de Drets Humans (TEDH), Vidal té assumit que fins el febrer de 2018 no es podrà reincorporar a la carrera judicial. Respecte al TC, està convençut que li tombaran al recurs; pel que fa al TEDH, confia que li donaran la raó, però la resposta pot tardar fins a 5 anys, de manera que ja haurà superat el temps de suspensió. En declaracions a Ràdio Tordera, Santi Vidal diu que aquest fet és una demostració més que a l’estat espanyol no hi ha separació de poders.

santi-vidal-1

La proposta de text per a la constitució d’un estat català és un document de futur, del que un dia pot acabar redactant el Parlament de Catalunya, que és qui té la competència per fer-ho. El grup de juristes que l’han redactat hi van dedicar gairebé dos anys: tot el 2014 i bona part del 2015. I el mes de maig d’aquest any el van lliurar a la comissió legislativa del Parlament, que a dia d’avui presideix el diputat Lluís Llach. Santi Vidal assegura que ja hi han començat a treballar i que el text definitiu no s’aprovarà fins el 2018.

santi-vidal-2

Per redactar el projecte de constitució catalana s’han basat en quatre constitucions: d’una banda la de la República Federal Alemanya, com a referent més pròxim; i d’altra banda, com a marc ideal, la dels països nòrdics, com són Noruega, Suïssa, Finlàndia i Dinamarca. L’objectiu és que quan es publiquin enquestes de qualitat sobre educació, sanitat, cultura, qualitat de vida i altres, Catalunya sigui un dels països capdavanters. Santi Vidal resumeix els eixos principals de l’esborrany que han redactat.

santi-vidal-3

El text també proposa tenir un cap d’estat i un cap de govern, suprimir els indults, prohibir les majories absolutes, que hi hagi la possibilitat de fer referèndums revocatoris, no tenir exèrcit i la separació entre els tres poders (legislatiu, executiu i judicial). Actualment, el jutge Santi Vidal és senador per ERC i assegura que ha comprovat que és una càmera sense cap utilitat. D’aquí que l’esborrany aposti per una república unicameral. Escoltem-lo en declaracions a Ràdio Tordera.

santi-vidal-4

El text complet de l’esborrany de constitució catalana es pot consultar a la pàgina web www.constitucio.cat.

A Tordera, Santi Vidal va mostrar el seu convenciment que el referèndum previst pel setembre de l’any vinent es farà, perquè Catalunya disposa de totes les eines legals per celebrar-lo. En aquest sentit, espera que el resultat sigui favorable a la independència i que al febrer de 2018 la República Catalana sigui ja una realitat.

ÚLTIMES NOTÍCIES