IniciNoticiesMedi ambientBOSCOS SURERS DE TORDERA PARTICIPARAN EN EL PROJECTE EUROPEU “LIFE+SUBER”

BOSCOS SURERS DE TORDERA PARTICIPARAN EN EL PROJECTE EUROPEU “LIFE+SUBER”

lifesuberA Catalunya hi ha al voltant de 80.000 hectàrees de boscos de surera, la meitat dels quals es troben abandonats. Es tracta de boscos joves i densos, a diferència de la major part de suredes d’altres països productors de suro, que són deveses. Al nostre país, els boscos de sureres es concentren bàsicament en quatre àrees: l’Alt Empordà, el Montseny-Guilleries, les Gavarres i el Montnegre-Corredor. La majoria de producció del suro de Catalunya es fa servir per a la fabricació de taps per a vins tranquils i espumosos.

Amb l’objectiu de conservar aquestes suredes i incrementar-ne la seva activitat econòmica, Catalunya liderarà el projecte europeu ‘Life+Suber’, que compta amb la participació d’administracions públiques, el Consorci Forestal de Catalunya -que aplega els propietaris de boscos- i la indústria del suro. El projecte pivota sobre quatre grans àrees: la millora de la productivitat i vitalitat dels boscos; la gestió dels boscos per prevenir els incendis forestals; la recuperació del potencial de les suredes; i la lluita contra el corc del suro. En total, al llarg de quatre anys s’emprendran 28 accions. Diverses hectàrees de sureres del terme municipal de Tordera, participaran en aquest projecte. Tordera és conegut per les seves sureres, i durant molts anys l’ agricultura del municipi s’ ha dedicat a la producció surotapera. Més endavant, els recursos hidràulics van propiciar les fabriques i concretament la industria tèxtil.

El secretari general del consorci Forestal de Catalunya, Joan Rovira assegura que la meitat de les sureres del país es troben abandonades.

sureres 1

Segons Rovira, el suro és un producte “amb molt potencial” i, a més, el català està considerat de molta alta qualitat.

sureres 2

Una altra de les potes importants del projecte serà la investigació per a la lluita contra el corc del suro, pionera a nivell europeu.

Una de les primeres accions que es duran a terme dins del projecte ‘Life+Suber’ serà la tallada de matolls i arbres amb l’objectiu d’augmentar la resiliència i resistència als incendis forestals.

Joan Rovira, assegura que el suro és un producte de futur.

sureres 3

En aquest projecte s’invertirà un milió d’euros durant quatre anys en diferents accions com el control i reducció del corc del suro. Per més informació, podeu accedir a www.life+suber.eu

ÚLTIMES NOTÍCIES