IniciNoticiesMedi ambientUN INFORME ALERTA QUE LA MILLORA DELS RIUS S’ HA FRENAT PER...

UN INFORME ALERTA QUE LA MILLORA DELS RIUS S’ HA FRENAT PER PRIMER COP EN ELS ÚLTIMS ANYS.

 

L’estat dels rius catalans no ha millorat aquest 2011 per primera vegada en els últims anys, segons ha constatat l’Associació Hàbitats en l’Informe RiusCat que acaba de presentar. Aquesta circumstància i les restriccions pressupostàries de les administracions públiques han posat en alerta l’organització, que compta amb la col·laboració de milers de voluntaris, per avaluar, des de fa 14 anys, la qualitat dels hàbitats fluvials del país.
L’últim informe RiusCat 2011 dóna a conèixer el resultat de 268 inspeccions fetes en 12 conques fluvials catalanes, 151 de les quals es van dur a terme en una primera campanya a la primavera i les 117 restants, en una segona tanda a la tardor.
Una anàlisi global mostra que prop del 75% d’aquests ecosistemes presenten un hàbitat amb alteracions, que la qualitat del bosc de ribera és mediocre o dolenta en un 62% dels trams inspeccionats i que tots els rius, excepte el Fluvià, presenten algun tram on la qualitat es considera mediocre.

Entre les conques estudiada tenim la conca de la Tordera, que ocupa un total de 876 quilòmetres quadrats i inclou la riera de Santa Coloma i la séquia de Sils, són bones en els trams en els quals passa per espais d’interès natural -com els parcs naturals del Montseny i del Montnegre-; en canvi, presenta problemes quan travessa zones força poblades i amb una gran pressió turística a l’estiu. En relació a aquesta darrera conca, l’informe explica que hi ha molt poca contaminació d’origen agrari i assenyala Sils com l’única zona afectada per problemes de qualitat fisicoquímica; tot i que també apunta que cap analítica de nitrats supera els 5 mil·ligrams per litre.

ÚLTIMES NOTÍCIES