IniciNoticiesMedi ambientTORDERA DESENVOLUPA UN PROJECTE PIONER DE BIOENGINYERIA PER A LA RECUPERACIÓ DE...

TORDERA DESENVOLUPA UN PROJECTE PIONER DE BIOENGINYERIA PER A LA RECUPERACIÓ DE L’ESPAI FLUVIAL.

L’Ajuntament de Tordera preveu finalitzar aquests propers dies les obres del projecte de gestió i conservació de la vegetació i de recuperació d’un tram de l’espai fluvial al riu Tordera. Aquest projecte, elaborat per EGAM i que rep el suport del Departament de Medi Natural de la Generalitat de Catalunya i de l’ACA, té com a objectiu reforçar el marge dret del riu allà on el curs de l’aigua ha afectat més l’erosió de l’empenta de les aigües. Les obres consisteixen en la col;locació de tres deflectors al marge dret del riu Tordera –a l’alçada del pàrquing del mercat- per ajudar a què en moments de crescudes el curs de l’aigua es desplaci cap al centre de la llera, afavorint la sedimentació de sorres al revers de les estructures i, com a conseqüència, minimitzar l’impacte de l’aigua en aquest sector. Així mateix propiciarà el desenvolupament de la vegetació i hàbitats fluvials un cop consolidats. Ens ha parlat sobre aquest projecte la membre d’EGAM, Eva Bravo.

Els deflectors que són col·locat són unes estructures totalment naturalitzades, formades per troncs de pi col·locats en forma d’entramat i enterrats més de 2 metres, juntament amb blocs de pedra, capaços de suportar les envestides de l’aigua. Segons explica Eva Bravo, entre tronc i tronc longitudinal, s’hi col·loquen estaques vives i feixines fetes de tanys de vegetació típica de ribera que cobriran de vegetació tota l’estructura, afavorint alhora l’estabilització del marge i substituint a la llarga la funció estructural de l’entramat. Escoltem-la.

Eva Bravo explica que els treballs de bioenginyeria que s’estan duent a terme, tal i com s’han concebut, són pioners a la resta de Catalunya.

Per aquest motiu l’ACA portarà aquesta actuació al pròxim congrés del “Centro Ibérico de Restauración Fluvial” (CIREF) que se celebrarà properament a Lleó, com a exemple a exportar a d’altres indrets de Catalunya i de la resta de l’Estat Espanyol, juntament amb altres actuacions realitzades que han suposat millores hidràuliques, ecològiques i paisatgístiques a La Tordera al pas pel nostre municipi.