IniciNoticiesPolíticaL’Alcaldessa de Tordera participa en una reunió d’alcaldies de l’Alt Maresme per...

L’Alcaldessa de Tordera participa en una reunió d’alcaldies de l’Alt Maresme per prioritzar accions davant la sequera

Tordera insisteix en fer actuacions que permetin el reforç de tractament de l’aigua de la depuradora de l’Alt Maresme, la construcció de la canalització i la injecció a l’aqüífer.

El passat divendres es va celebrar una trobada de les alcaldies de l’Alt Maresme (Arenys de Mar, Calella, Canet, Malgrat de Mar, Palafolls, Pineda de Mar, Sant Cebrià de Vallalta, Sant Pol de Mar, Santa Susanna i Tordera) amb l’objectiu de debatre i valorar les actuals circumstàncies relacionades amb l’extraordinari episodi de sequera que afecta a tot el país.

La preocupació davant de les afectacions actuals es va posar sobre la taula la necessitat de coordinar les accions presents i futures al voltant de dos eixos; la gestió de les restriccions potencials amb l’aplicació de l’ordenança de sequera, que s’està aprovant a tots els consistoris, i les actuacions urgents per poder evitar la salinització de l’aqüífer de la Tordera.

Un neguit que també ha estat molt present a la reunió és l’afectació econòmica i social de les restriccions de consum d’aigua. Sectors com el turisme, la industria o la pagesia, tant presents i amb un pes molt rellevant a l’economia comarcal i nacional, depenen molt estretament de poder accedir a aquest recurs. Aquesta circumstància, conjuntament amb l’especificitat que representa la dependència de l’aqüífer de la Tordera (actualment origen del 60% de tota l’aigua de boca consumida a l’alt Maresme, a la que caldria afegir el 40% restant provinent de la Dessaladora de la Tordera), converteix en estratègiques les accions per poder garantir la viabilitat de les captacions de la Tordera.

En aquest sentit, el pla estratègic d’urgència per aprofitar l’aigua depurada (de 5 a 6Hm3) de la Depuradora de l’Alt Maresme situada a Sant Pere de Riu per injectar a l’aqüífer de la Tordera és absolutament prioritari. L’ACA, que ja disposava d’un projecte compromès de recuperació d’aigües regenerades quan es va construir la depuradora, ja ha donat el vistiplau a aquesta proposta i està signant, amb el Consell Comarcal, el conveni per redactar el projecte executiu d’aquesta proposta. Donades les circumstàncies, es valora poder realitzar, en paral·lel, les actuacions que permetin el reforç de tractament de l’aigua de la depuradora, la construcció de la canalització i la injecció a l’aqüífer. Aquesta operació ha de reforçar la injecció actual de la depuradora municipal de Tordera que ja aboca aproximadament 1Hm3 d’aigua regenerada a l’aqüífer. Escoltem Elisabet Megias, alcaldessa de Tordera.

Elisabet aqüífer

“hem d’aprofitar l’aigua regenerada de sant pere de riu per omplir l’aqüífer de la tordera”

Respecte a les restriccions a nivell de consum d’aigua potable, es va valorar la necessitat de poder aclarir el paper de les piscines municipals a nivell de potencials illes climàtiques durant aquest proper estiu, alhora que també es va consensuar la dificultat de com actuar a les centenars i centenars de piscines privades, repartides per el territori de tots aquests municipis.

DEIXA UNA RESPOSTA

Siusplau, escriu el teu comentari!
Nom:

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

ÚLTIMES NOTÍCIES