El Departament de Salut adverteix que la malaltia es pot transmetre dels animals a les persones si no es prenen les mesures necessàries
La Generalitat ha donat l’avís a l’Ajuntament d’Arenys de Mar i municipis de l’entorn d’un cas de triquinosi detectat en un porc senglar caçat a Sant Cebrià de Vallalta. El Departament de Salut va rebre la notificació el 15 de setembre passat.
Atès que l’existència d’animals infestats suposa un risc de transmissió de la triquinosi dels animals a les persones, des del departament avisen que cal evitar el consum de carn no controlada sanitàriament. En aquest sentit, recorden que les carns de porc senglar distribuïdes pels circuits comercials, inclosos els restaurants i el comerç minorista, s’han d’haver obtingut necessàriament en establiments de manipulació de caça autoritzats i inscrits al Registre sanitari d’indústries i productes alimentaris de Catalunya.
La triquinosi es transmet pel consum de productes carnis crus o poc cuinats, que contenen el paràsit Trichinella spp. Es pot trobar a la carn d’animals com el porc senglar, el porc domèstic, el cavall, l’ós, la guineu, la rata o el llop. Els animals salvatges, especialment carnívors o omnívors, es poden considerar font potencial de la malaltia. La carn de porc i animals salvatges s’ha de cuinar completament per matar l’organisme enquistat. La congelació és també efectiva però només per a determinades espècies del paràsit.