IniciNoticiesMedi ambientEl Centre de Ciència i Tecnologia Forestal de Catalunya i l'Agència Catalana...

El Centre de Ciència i Tecnologia Forestal de Catalunya i l’Agència Catalana de l’Aigua han posat en marxa un projecte per veure quina és la relació entre els boscos i l’aigua

S’ha detectat que els cabals disminueixen entre un 5 i un 10% cada dècada, pel canvi climàtic i la densificació dels boscos

En els darrers 25 anys la superfície dels boscos ha crescut un 10% i ja ocupa un 64% de Catalunya. Això, sumat al canvi climàtic i a la poca gestió forestal, fa que els arbres necessitin molta més aigua per sobreviure i, per tant, cada cop hi ha menys aigua que s’escola cap als rius i aqüífers. Ara, en un context de sequera perllongada, un projecte impulsat pel CTFC i l’ACA vol estudiar si amb un tipus de gestió forestal determinada -anomenada ecohidrològica- es pot aconseguir que els boscos no necessitin tanta aigua. I que s’incrementi fins a un 30% l’aportació d’aigua als rius. Els investigadors diferencien entre aigua verda –interceptada pel sòl i evapotranspirada pel bosc- i l’aigua blava, la que s’acaba infiltrant fins als aqüífers o escolant-se superficialment fins als rius i embassaments. Aquesta darrera, només representa el 20% de la precipitació. Una de les investigadores del grup de Boscos i Aigua, Paula Martín, exposa la situació.

Projectes boscos rius 1

La investigadora del grup de Boscos i Aigua, Gemma Piqué, diu que la reducció de cabals pot afectar l’ecosistema dels rius.

Projecte boscos rius 2

“veiem com afecta al riu en relació amb els sediments i la morfologia”

Des del CTFC creuen que una gestió forestal focalitzada en la reducció de la densitat d’arbres i arbustos pot contribuir a disminuir aquestes pèrdues i, per tant, incrementar la quantitat d’aigua que aniria a parar als rius. A més, creuen que aquesta gestió forestal també milloraria l’estat hídric del bosc, ja que els arbres estarien més sans, serien més resilients i menys inflamables en cas d’incendi.

DEIXA UNA RESPOSTA

Siusplau, escriu el teu comentari!
Nom:

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

ÚLTIMES NOTÍCIES