Davant d’aquest escenari, l’Agència Catalana de l’Aigua (ACA) treballa per ampliar la capacitat de les dessalinitzadores per fer front a una futura situació d’excepcionalitat pel que fa a la sequera.
Les dues dessalinitzadores que hi ha a Catalunya, la del Prat i la de la Tordera, i que abasteixen d’aigua a l’àrea del sistema Ter-Llobregat, ja funcionen a ple rendiment. Si fa uns mesos, al març del 2022, la dessalinitzadora de la Tordera treballava al 85%, ara ho fa al 100%. I no és l’única. La del Prat també treballa al màxim de les possibilitats. Cal tenir en compte que en condicions normals el percentatge volta entre el 10 i el 15%. Ho explica el cap de departament de Gestió de Recursos Hídrics de l’ACA, Enrique Velasco.
“les dessalinitzadores van al màxim tècnic, i s’està treballant fent treballs per intentar que el màxim tècnic sigui més elevat”
Les previsions meteorològiques a curt i mitjà termini no preveuen episodis de pluja prou importants perquè els pantans es puguin recuperar. Amb aquest panorama, les dessaladores d’aigua marina del Prat i la Tordera són peces clau per evitar restriccions.
Les dessalinitzadores converteixen l’aigua del mar en aigua dolça mitjançant un procés osmosi inversa. De cada 100 litres recollits al mar, 45 es converteixen en aigua potable. Enrique Velasco recorda quin és el mecanisme que s’utilitza per dessalinitzar l’aigua del mar.
Davant d’aquest escenari, l’Agència Catalana de l’Aigua (ACA) treballa per ampliar la capacitat de les dessalinitzadores de Catalunya per fer front a una futura situació d’excepcionalitat pel que fa a la sequera. l’ACA també té la intenció de construir una tercera dessalinitzadora a la zona de Cubelles que abastirà d’aigua “tant l’àmbit del Llobregat com Tarragona”.