IniciNoticiesLes treballadores de la llar ja cotitzaran per l’atur a l’octubre

Les treballadores de la llar ja cotitzaran per l’atur a l’octubre

Els ocupadors pagaran fins a 24 euros més al mes i les professionals hauran de cotitzar un any sencer per accedir a la prestació

Les famílies amb treballadores de la llar han de començar a cotitzar per l’assegurança d’atur des de l’1 d’octubre. El Govern va donar aquesta setmana llum verda a la nova reforma del règim especial del col·lectiu, acabant així amb una anomalia històrica i un tracte discriminatori que ha estat criticat des de la justícia europea. Les 373.121 treballadores de la llar donades actualment d’alta a la Seguretat Social es beneficiaran directament de la mesura, que exigirà una contribució més gran tant de les famílies com de les pròpies empleades.

Les treballadores de casa eren l’únic col·lectiu d’assalariats que tenien prohibit per llei cotitzar per la prestació i els subsidis de desocupació. Una condició que les forçava a acceptar llocs de treball mal pagats i en males condicions, davant la falta d’ingressos alternatius en cas de perdre la feina. Un veto en la xarxa de prestacions bàsiques de l’estat del benestar espanyol que el Tribunal de Justícia de la Unió Europea (TJUE) va qualificar de discriminatori i que el Govern corregeix amb la reforma que recull el Butlletí Oficial de l’Estat (BOE). Escoltem la vicepresidenta segona i ministra de Treball, Yolanda Díaz, en roda de premsa després del Consell de Ministres.

Yolanda Diaz

“Tendran derecho a todas las prestaciones assistenciales que estan vigentes hoy en el ordanamiento juridico laboral”

L’accés a la prestació d’atur, però, no serà immediat, ja que això requereix un període de cotització previ. Quan la primera empleada de la llar podrà cobrar la prestació d’atur? Dependrà de cada cas, ja que abans d’ingressar en el règim especial les treballadores poden haver acumulat cotitzacions en altres professions. Tot i això, la majoria començarà de zero i haurà de cotitzar un termini de 360 dies per accedir, en cas de perdre la feina, a una prestació.

ÚLTIMES NOTÍCIES