IniciNoticiesMedi ambientLa dessalinitzadora de La Tordera ha augmentat la producció fins al 85%

La dessalinitzadora de La Tordera ha augmentat la producció fins al 85%

Les dessalinitzadores catalanes, concretament la del Llobregat i la del Tordera, han produït un total de 31 hm3 durant sis mesos, segons dades de l’Agència Catalana de l’Aigua (ACA). Des del mes de febrer d’enguany, el sistema Ter Llobregat es troba en l’escenari de prealerta tal i com estableix el Pla de Sequera, al situar-se les seves reserves per sota del 60% de la seva capacitat. En aquest escenari, una de les mesures dutes a terme ha estat incrementar la capacitat de producció de les dessalinitzadores, passant del 20-30% habitual (règim de producció típic d’anys humits i normals) al 85%. Concretament, la del Llobregat funciona amb 7 dels 10 mòduls que disposa activats i la de la Tordera amb 3 dels 4 mòduls activats. Aquest és el volum màxim produït d’aigua dessalinitzada de la història, tenint en compte que fins ara, va ser en el 2018 i el 2019 quan es van assolir els màxims, amb una producció de 27 i 28 hm3, respectivament.

Tot i això, des de l’Agència Catalana de l’Aigua s’està constatant que entre els mesos de maig i juny s’han produït puntes de consum d’aigua a nivell domèstic, amb increments d’un 10% respecte la demanda de referència. És per aquest motiu que s’insta a la ciutadania fer un consum responsable, tenint en compte que des de finals de 2020 el règim de pluges és inferior a la mitjana i que la tardor de 2021 i la primavera de 2022 han estat, en línies generals, molt seques, quan habitualment són els períodes on plou més i quan es produeix una major recàrrega d’aigua.

Cal tenir en compte que l’estiu és l’època de l’any en què es consumeix més aigua, atès que a més d’una major demanda urbana també és el període de l’any en què s’han de garantir les campanyes de reg, a més que les elevades temperatures també produeixen una major evaporació de l’aigua. Tal com afirma l’ACA, la dessalinització està concebuda per tenir un major pes en èpoques de sequera i que el seu funcionament sigui més baix en períodes humits o normals.

ÚLTIMES NOTÍCIES