Tordera acollirà dijous per primera vegada al territori la unitat mòbil del Banc de llet materna


Tordera serà un dels municipis pioners en acollir la unitat mòbil del Banc de llet materna, aquest proper dijous a la plaça de l’Església, gràcies a la gestió de l’equip de pediatria del CAP Tordera i la col·laboració de la regidoria de Sanitat. 

Actualment només es podia inscriure al Banc de llet als hospitals de Barcelona i Girona, i davant les mesures establertes en quant a mobilitat i confinaments per la COVID19, s’ha optat per acostar el Banc als municipis amb la finalitat d’augmentar el nombre de mares lactants donants. 

Per ser donant de llet materna cal complir una sèrie de requisits: fer menys d’un any del part, tenir un bon estat de salut i no es pot ser fumadora. Escoltem la infermera del CAP Tordera, Anna Pol.

Anna Pol banc de llet 1

Totes les dones lactants de Tordera que vulguin inscriure’s al Banc de Llet podran adreçar-se a la unitat mòbil (amb cita prèvia a l’enllaç bancdellet@bst.cat) que hi haurà instal·lada a la Plaça de l’Església. En aquesta unitat mòbil, el personal del Banc farà una entrevista mèdica a la interessada i sol·licitarà el consentiment per extreure una mostra de sang amb la intenció de descartar certes malalties. Si les analítiques són correctes, explicaran com extreure la llet i com conservar-la fins al lliurament. A més, es proporcionarà un tirallet i els envasos especials per conservar-la. El banc de llet passarà a recollir la llet al domicili de la mare donant. Ho explica Anna Pol.

Anna Pol banc de llet 2

L’objectiu del banc de llet és assegurar l’alimentació amb llet materna de tots els prematurs o nounats de Catalunya que ho necessitin per prescripció mèdica i que, per causes majors, no puguin ser alletats per la pròpia mare.

El banc de llet materna és un centre especialitzat que duu a terme les funcions de conscienciar la societat sobre el valor de la lactància materna i recollir, analitzar, processar, fer els controls de qualitat i distribuir la llet materna. A més, garanteix que la selecció, l’extracció, l’acceptació i el processament de la llet es fan d’una manera eficaç i segura.

La llet materna és el millor aliment que pot rebre un nadó, ja que és molt més completa que qualsevol altra alternativa.
És innòcua i conté proteïnes, anticossos i greixos que garanteixen el creixement i protegeixen el lactant de les malalties més freqüents, com ara la diarrea i la pneumònia. També s’ha demostrat beneficiosa per al desenvolupament neurològic i visual.