L’Aqüeducte romà de Sant Pere de Riu, ha estat declarat per la Generalitat, com a be cultural d’interès nacional, en la categoria de monument històric i zona arqueològica. Es tracta de dues parts de l’obra; l’aqüeducte romà de Sant Pere de Riu a Tordera i Can Cua a Pineda. Ara es delimitarà també l’entorn de protecció. Actualment, aquests dos trams en constitueixen els únics testimonis visibles i són dels més rellevants coneguts fins ara a Catalunya.
L’origen d’aquest aqüeducte podria remuntar-se a l’època romana. L’arc de San Pere és una estructura de 15 metres de longitud i poc més d’un metre d’amplada amb una arcada de 3 metres de diàmetre. Es va construir amb la finalitat de salvar el desnivell del terreny i la torrentera procedent de la Font del Ferro. L’agost de 2012 l’aqüeducte de Sant Pere de Riu ja va ser objecte de treballs de restauració promoguts per la plataforma Salve la Vall de la Riera de Pineda, amb finançament del Parc Natural del Montnegre-Corredor.
Per garantir l’evacuació de l’aigua pluvial, es van realitzar pendents en la part superior del aqüeducte i es va instal·lar un tub de drenatge sepultat. El conseller de cultura, Ferran Mascarell destacava la importància del patrimoni arqueològic i paleontològic per a la cultura catalana i diu que es farà “un esforç” per posar-ho de manifest.
L’arc de Sant Pere de Riu i l’aqüeducte de Can Cua van formar part d’una mateixa obra hidràulica anomenada aqüeducte de Pineda.