IniciNoticiesPolíticaL’Ajuntament de Tordera aprova el pressupost 2022 que ascendeix a 21...

L’Ajuntament de Tordera aprova el pressupost 2022 que ascendeix a 21 milions d’euros

L’Ajuntament de Tordera va aprovar ahir en sessió plenària el pressupost per al 2022, xifrat en 20.935.231,81€ i que suposa un increment del 18,65% respecte al compte de 2021.

Durant l’exposició del pressupost municipal, la regidora d’hisenda, Jenifer Jansa, va posar de manifest que aquest increment pressupostari permetrà treballar per enfortir l’economia local, promoure la creació de llocs de treball, prioritzar el civisme, la seguretat i la sostenibilitat energètica, la millora d’infraestructures i l’augment en l’atenció a les persones, especialment els menors i la gent gran.

Tal com es va aprovar al ple de taxes i ordenances del mes d’octubre passat, el pressupost no recull cap pujada d’impostos per aquest exercici. L’apartat d’ingressos estableix que més de la meitat d’aquests arribaran a través dels recursos propis de l’ajuntament mentre que un 26,80% arribaran per les aportacions de les administracions superiors.
El pressupost 2022 continua rebaixant l’endeutament municipal, situat al 40%. Per altra banda, la previsió de liquidació del 2021 preveu un romanent positiu de tresoreria superior als 4ME, fet que permetrà impulsar diferents actuacions i propostes a banda de les establertes pròpiament al capítol VI destinat a inversions.

Pel que fa a l’àmbit de la despesa, el Capítol I, destinat a la plantilla de treballadors municipals, continua reduint el cost polític, s’actualitzen les retribucions dels treballadors un 2% segons els pressupostos generals de l’Estat, aplicarà el procés de consolidació i millora de places, categories i conceptes retributius dels treballadors i es dota amb 120.000€ la partida per a Plans d’Ocupació municipal per a la creació de llocs de treball.
Al capítol II, que és l’apartat a on es consignen totes les partides de serveis i contractes amb tercers per garantir el bon funcionament del municipi, el pressupost mantindrà el catàleg de serveis i s’amplia per al 2022 amb la municipalització de la neteja viària.
Per altra banda, s’incrementen les partides destinades al manteniment d’obres i serveis, es triplica la partida de manteniment de vies i places respecte a l’any anterior incorporant millores de manteniment pels carrers de les urbanitzacions. També s’incrementen les partides destinades a acció social i gent gran, com les del Centre Obert el Caliu, que augmenta un 20% i el servei d’atenció a Domicili que puja un 18%.
Donada la creació de la regidoria d’igualtat, s’incorporen 20.000€ a partides destinades a dur a terme projectes compromesos amb la igualtat de gènere.
En matèria de civisme i seguretat s’augmenta la dotació pressupostària destinada a la col·locació de càmeres de seguretat, que passa de 70.000€ a 130.000€ i la partida de seguretat ciutadana que passa de 18.000€ a 30.000€. Per dur a terme tots aquests projectes es reforça el departament de contractació amb un servei extern.

Pel que fa a Cap. IV, incrementen en un 25% les partides a l’àrea de serveis socials destinades a la infància, s’impulsa un nou conveni a l’àrea d’habitatge amb empreses del 3r sector i entitats financeres per l’adquisició d’habitatge social. També es mantindrà l’increment del 18% de les subvencions a les entitats locals per garantir la seva tasca i dedicació en termes de cohesió social i dinamisme cultural, esportiu i educatiu al municipi.

Pel que fa al capítol VI, d’inversions, la regidora d’hisenda va detallar que aquest 2022 es durà a terme un important programa de millores en infraestructures i serveis municipals. Així, l’exercici per aquest any incrementa un 50% la partida de mobiliari i millores a Can Comte, la construcció de grades a la pista esportiva de Sant Andreu, l’obra civil per a la instal·lació de la fibra òptica a les urbanitzacions de Terra Brava i Tordera Parc i la remodelació de la plaça de l’Arxiu Prudenci Bertrana.
En aquest apartat, la regidora va anunciar el compromís polític d’incorporar 1.421.000€ del romanent de tresoreria per dur a terme projectes com la renovació dels ferms de les pistes esportives, la reparació dels vestidors del camp de futbol, la substitució de l’enllumenat als pavellons esportius i als edificis municipals per guanyar en eficiència energètica i la reforma dels edificis de l’Esplai i l’Emili Vendrell. El pressupost també destina una partida amb càrrec al romanent per finalitzar l’enllumenat de Can Domènec, per pavimentar diferents carrers de les urbanitzacions, millorar la il·luminació en zones fosques, instal·lar canviadors de nadons als lavabos dels edificis públics, tant de dones com d’homes, així com per a la creació del circuit d’educació viària. Els comptes per aquest any també compten amb l’ampliació de partida per l’adquisició d’habitatge social, per dur a terme el projecte de recuperació del monestir de Roca Rossa, per la construcció del pont del torrent del gorg Negre i per continuar impulsant campanyes de foment al consum local. Ho explica la regidora d’Hisenda, Jenifer Jansa.

Pressupost Jenifer

Al finalitzar la seva exposició, la regidora d’hisenda va agrair la feina feta per l’àrea de gestió econòmica i va destacar que aquest pressupost està treballat de manera ferma i ambiciosa per finalitzar i executar nous projectes de valor pel municipi. El ple d’ahir també va aprovar el pressupost de l’organisme autònom Ràdio Tordera, valorat en 246.345€.

Els comptes municipals només va comptar amb el vots del govern municipal.  El regidor de la CUP, Oriol Serra va assegurar que vista l’experiència d’anys anteriors enguany han agafat una postura “més fiscalitzadora i menys propositiva”. Serra és molt crític en els pressupostos en àrees com recursos humans, contractacions, promoció econòmica, amb els pressupostos participatius, la gestió mediambiental i amb la compra del pavelló parroquial en conveni amb el bisbat. Serra va titllar els pressupost d’electoralista.

Pressupost CUP

El regidor de Més Tordera, Xavier Pla va destacar la feina feta el 2021 i que es mantindrà aquest 2022 amb l’objectiu de contenir el deute i l’atenció de les persones.

Pressupost Més Tordera

La regidora de ciutadans, Miriam Rocabruna va explicar que no ha presentat propostes en aquest pressupost davant la poca predisposició del govern per aplicar-les. Rocabruna va criticar la compra del pavelló parroquial amb els següents arguments.

Pressupost Cs

El regidor d’en Comú Podem, Salvador Giralt també va parlar de la compra del pavelló parroquial que qualifica d’ innecessària. Entre les propostes del grup incloses en el pressupost va esmentar ajudes directes a autònoms i microempreses i una partida per habitatge social. Giralt considera però que no és el pressupost que el seu grup hagués presentat i per això i votaven en contra.

Pressupost ECP

La regidora d’ERC, Gent de Tordera i Jovent Republicà, Marta Paset va lamentar la poca disposició de negociació de les propostes presentades pel seu grup o la compra del pavelló parroquial. ERC proposava, entre d’altres, campanyes de sensibilitzacions, accions mediambientals, implementació de deixalleries mòbils pel municipi, defensar la municipalització de la llar d’infants o eliminar barreres arquitectòniques. Esmentava aquestes i altres propostes no acceptades pel govern la regidora Marta Paset.

Pressupost ERC

El ple d’ahir també va aprovar el pressupost de l’organisme autònom Ràdio Tordera, valorat en 246.345€.

El pressupost municipal va ser aprovat amb els vots favorables de Junts, PSC i Més Tordera i el vot contrari de la CUP, Ciutadans, En Comú Podem i ERC.

ÚLTIMES NOTÍCIES