La llúdriga s’ha reproduït a la Baixa Tordera per primer cop després de més de quaranta anys. Així ho notifiquen les imatges enregistrades amb les càmeres de fotoparany col·locades pel “Projecte de seguiment i estudi de la llúdriga a les conques del Besòs i de la Tordera”, que estan duent a terme l’Observatori RIVUS, dins la Fundació RIVUS, i la Fundació Barcelona Zoo. Aquestes primeres imatges van aparèixer a finals del mes de desembre.
Això és gràcies a l’estat actual de La Tordera. El curs del riu ha aportat l’acumulació de sediments, cosa que permet depurar l’aigua. Això millora les condicions del riu i en crea un ecosistema. Ho detalla Sergi Fontseca, llicenciat en geografia, major d’incendis forestals i bomber voluntari de Tordera.
Això és una gran notícia a nivell de biodiversitat. I també a nivell de salut del riu. De fet, la reproducció vital d’espècies com la Llúdriga té una relació molt estreta amb la qualitat de l’aigua de La Tordera. Ho explica Fontseca.
L’objectiu principal d’aquest estudi és determinar els requeriments de la llúdriga en entorns propers a la civilització. Davant d’això, Fontseca demana complir amb la normativa vigent i evitar passar pel riu amb vehicles motoritzats. Així mateix, avisa que és important evitar passejar prop dels seus hàbitats de cria ni portar gossos deslligats.