IniciAppL'impost de les plusvàlues no s'haurà de pagar si la venda del...

L’impost de les plusvàlues no s’haurà de pagar si la venda del pis no genera beneficis

El govern espanyol ha restablert amb caràcter immediat l‘impost de les plusvàlues per als ajuntaments, però adequant-lo a la sentència del Tribunal Constitucional que l’anul·lava. Així ho ha asseverat aquest dilluns la ministra de Política Territorial, Isabel Rodríguez, després del consell de ministres que ho ha aprovat en un nou reial decret llei, garantint que les novetats incloses faran que aquells ciutadans que no obtenen beneficis amb la compravenda no hauran d’abonar el tribut.

L’alt tribunal va tombar l’impost perquè considerava que el seu càlcul estava poc fonamentat i no responia al valor real de l’operació. Per esquivar aquest aspecte, l’executiu central ha fixat dues fórmules per determinar la quantitat a abonar i el contribuent podrà escollir la que li sigui més beneficiosa. Per una banda, el càlcul “objectiu” resulta de multiplicar el valor cadastral amb uns coeficients que s’actualitzaran anualment, i per l’altra, el càlcul “real” és la simple diferència entre el preu de venda respecte el de l’adquisició.

Amb aquesta mesura, que serà efectiva des del moment que aquest decret es publiqui al Butlletí Oficial de l’Estat, Rodríguez ha asseverat que es pretén “que els ajuntaments no hagin de retallar els serveis perquè tinguin garantit el finançament”. Precisament, l’alcalde de Tordera, Joan Carles Garcia demana al govern espanyol que modifiqui la llei reguladora d’Hisendes local perquè els ajuntaments no hagin de dependre de decisions judicials puntuals.

alcalde novetats plusvalua

La publicació del reial decret llei i, per tant, la seva entrada en vigor serà segurament dimecres, ja que avui és un dia festiu a Madrid. Des de llavors, els ajuntaments tindran sis mesos per adaptar les seves ordenances al nou marc legal, per bé que el govern central creu que ho faran aviat en plens extraordinaris per garantir-ne els ingressos.

ÚLTIMES NOTÍCIES