Amb motiu del Dia Mundial de l’Ictus, coneixem dades sobre la malaltia a la nostre zona. Als hospitals de la Corporació de Salut del Maresme i la Selva –Hospital Comarcal de Blanes i Hospital Comarcal Sant Jaume de Calella–hi ha hagut un total de 244 pacients ingressats amb diagnòstic d’ictus l’any 2017, sent el motiu d’ingrés neurològic més freqüent. El 85% dels pacients(207persones) eren majors de 64 anys i el 15% (37 persones) eren pacients que se situaven entre les franges d’edat dels 40 als 64 anys (34 persones) i dels 15 als 39 anys (3 persones). El doctor Fernando Espada, neuròleg de la Corporació de Salut del Maresme i la Selva explica quin és el procediment d’actuació en pacients amb ictus.
Aquests ingressos corresponen a pacients que ja han estat avaluats, diagnosticats i tractats en hospitals de 3r nivell –centres que disposen de la tecnologia adequada per a l’aplicació del tractament requerit–però que encara no poden ser traslladats al seu domicili. O bé, són pacients que acudeixen tard al metge i no poden rebre el tractament agut pertinent. El temps en aquesta malaltia és molt important. A major temps transcorregut, augmenta el deteriorament que pot patir el pacient i hi ha menys possibilitats de tractament, fet que comporta que s’incrementi el risc de seqüeles. Malgrat no existeix un risc zero de patir un Ictus, el doctor Espada avança algunes accions que poden disminuir la seva aparició.
L’ictus, que també se’l coneix com a Accident Vascular Cerebral (AVC) és una malaltia cerebrovascular que afecta els vasos sanguinis que subministren sang al cervell. Representa la primera causa mèdica de discapacitat a Catalunya i la segona causa de mort.