IniciNoticiesPolíticaTordera fa pinya contra les ocupacions il·legals d’habitatges

Tordera fa pinya contra les ocupacions il·legals d’habitatges

ple febrer 17L’ajuntament de Tordera va abordar ahir la problemàtica de les ocupacions il·legals d’habitatges. A petició dels grups municipals del Partit Popular, el Partit Socialista i Som Tordera Entesa es va posar de manifest que l’ocupació de pisos i cases al municipi s’ha convertit en un fenomen creixent i fora de control, amb conseqüències molt negatives pels veïns, per les famílies que han ocupat habitatges per necessitat vital i per la convivència a Tordera. Els tres grups creuen que no s’ha donat resposta a les famílies del poble que han perdut casa seva per la manca d’una política d’habitatge i que l’arribada de gent d’altres indrets ha provocat una saturació dels Serveis Socials municipals, els quals no disposen dels recursos humans i econòmics suficients per atendre totes les persones que demanen ajuda per viure dignament.

PSC, PP i Som Tordera van proposar les següents mesures:

  • L’elaboració d’un informe sobre l’ocupació d’habitatges a Tordera.
  • Implementar els acords aprovats pel ple respecte als habitatges buits que són propietat d’entitats bancàries, a més d’aplicar la Llei 18/2007 del dret a l’habitatge.
  • Que des de l’oficina d’habitatge municipal s’assessori a les famílies de Tordera, perquè es puguin beneficiar de les bonificacions i els acords del ple en matèria d’IBI i dels pagaments de subministraments.
  • Que el govern municipal defineixi, desenvolupi i apliqui un Pla d’Habitatge Social, que doni resposta a totes les famílies de Tordera que ho necessitin, prioritzant la negociació amb les entitats financeres (propietàries de la majoria dels pisos buits del municipi) i posar fi a l’efecte crida que s’ha produït fins ara.
  • Intervenir de manera immediata en els focus de conflicte, per mitjà d’un protocol coordinat entre Policia Local, Serveis Socials i Serveis d’Habitatge, per donar solucions dignes i solidaries a les persones, però actuant també amb fermesa amb aquells que no respectin els drets dels veïns i alterin i posin en risc la seguretat ciutadana.
  • Donar un impuls polític a la col·laboració amb els Mossos d’Esquadra, per a la lluita judicial i policial contra les xarxes de lloguer de pisos ocupats i contra la producció i tràfic de dogues a Tordera, a més de donar suport explícit a les actuacions de la Policia Local. En el torn d’intervencions, el regidor del PSC, Rafa Delgado assegurava que les mesures proposades són un marc d’ actuació integral, que necessita de la participació de tots els actors implicats.

ocupes psc

El regidor de Som Tordera, Salvador Giralt considera que l’ocupació és resultat de la desigualtat que existeix en la societat. Giralt recordava que no es pot tractar a totes les persones de la mateixa manera i s’han d’evitar les injustícies. Per aquest motiu, el regidor va enumerar algunes de les exigències que fan al govern.

ocupes som

El regidor del Partit Popular, Xavier Martin va afegir que el problema de l’ocupació és especialment greu a Tordera, si es compara amb l’altres municipis catalans. Martin va estendre la mà al govern municipal per desenvolupar les mesures que es demanen.

ocupes pp

El regidor d’ERC+Gent de Tordera, Xavier Pla va responsabilitzar al govern municipal d’una mala gestió urbanística que han desembocat amb el problema actual. Pla defensa que l’oficina d’habitatge de Tordera ha de tenir un paper actiu en la problemàtica, amb la intervenció d’un mediador.

ocupes erc

El regidor no adscrit, José Carlos Villaro va mostrar el seu suport a les mesures proposades en el plenari.

ocupes villaro

El coordinador del govern municipal i regidor d’habitatge, Josep Llorens va posar de relleu que la crisi econòmica va desembocar en la pèrdua d’habitatges a moltes famílies. Apuntava que les administracions superiors no s’han pres correctament algunes decisions que han afavorit abans els bancs que les persones. Llorens va recordar que la problemàtica no afecta només a Tordera, sinó que es tracta d’un problema global. En aquest sentit, va fer una radiografia del nombre d’habitatges ocupats i el perfil dels ocupes a Tordera.

ocupes pdecat 1

El regidor del PdeCat va enumerar les accions que s’han dut a terme davant la problemàtica. Accions centrades en negociar amb propietaris i bancs.

ocupes pdecat 2

El govern va recordar que 41 persones s’ha acollit a ajudes lloguer i que Serveis socials fa un seguiment de les persones que ocupen pisos, amb un tracte diferenciat de cadascú d’ells.

Llorens també va relatar la tasca que fa la regidoria de seguretat per combatre les màfies i les actituds incíviques d’alguns ocupes. Entre les mesures dissuasives, el regidor va anunciar que durant aquest any es tapiaran 300 portes d’habitatges buits.

ocupes pdecat 3

El PdeCat assegura que s’aplicaran més eines per ser més efectius, amb un esperit crític, responsable i discret.

En la rèplica, PSC va demanar més comunicació en l’acció del govern, Per SOM Tordera la solució passa per que el parc d’habitatge social s’igualés en percentatge amb la mitjana europea que arriba al 30%, el PP celebrava que es tapiïn habitatges i ERC+Gent Tordera va lamentar que les dades sobre l’ocupació a Tordera no l’haguessin conegut fins avui.

ocupes replica oposicio

 El regidor Josep Llorens va coincidir amb el regidor de Som Tordera, que la clau és disposar de més habitatge social. Llorens va defensar la transparència del govern en aquest cas, sempre que s’han demanat.

ocupes replica pdcat

La moció es va aprovar per unanimitat del plenari.

ÚLTIMES NOTÍCIES