IniciNoticiesCulturaUnes 600 persones assisteixen a la projecció del documental “Ombres de la...

Unes 600 persones assisteixen a la projecció del documental “Ombres de la Transició: el cas Adolfo Bárcena” al Teatre Clavé

cartell adolfo barcena defUnes 600 persones, entre divendres i dissabte, han vist el documental Ombres de la Transició: el cas Adolfo Bárcena al Teatre Clavé, dels historiadors torderencs Quim Fors i Santi Barrera. Aquest treball posa llum a un episodi fosc de la història de la Transició al nostre poble, com és la mort, en estranyes circumstàncies, del jove torderenc Adolfo Bárcena, el 20 de febrer de 1977, a causa d’un tret disparat per un membre de la Guàrdia Civil a la veïna població d’Hostalric. En declaracions a Ràdio Tordera, Barrera i Fors es mostren molt contents amb la resposta de la gent.

balanc Adolfo Barcena 1

Ombres de la Transició: el cas Adolfo Bárcena és el resultat de més de 1000 hores de feina, sobretot d’investigació. A banda de la recreació teatral dels fets, el documental aporta, mitjançant documents inèdits fins ara i la veu de 20 testimonis, respostes a la majoria dels interrogants oberts. Familiars, amics i companys de l’Adolfo, però també activistes polítics torderencs d’aquella època i la periodista d’Interviu que va seguir el cas, són algunes de les veus que es poden escoltar al llarg del documental, que contextualitza els fets dins el període de la Transició a la democràcia, tot fent una revisió del fenomen migratori dels anys 50 i 60 a Tordera, recordant la creació dels “pisos blaus” de Sant Andreu i l’arribada de moltes famílies al veïnat. Santi Barrera i Quim Fors estan molt satisfets de la feina i sorpresos per l’èxit.

balanc Adolfo Barcena 2

Barrera i Fors coincideixen que un dels millors moments d’aquests dos anys llargs de feina és quan van tenir accés al sumari del cas. Així ho expliquen als micròfons d’aquesta emissora.

balanc Adolfo Barcena 3

El programa Tordera en Directe d’avui recull diverses opinions del públic que aquest passat cap de setmana ha assistit a la projecció del documental. Aquestes són algunes de les impressions de la gent, al sortir de la sala.

balanc Adolfo Barcena 4

Ara, el documental Ombres de la Transició: el cas Adolfo Bárcena es projectarà el proper divendres, 24 de febrer, a la sala polivalent Serafí Pitarra d’Hostalric, en tant que va ser en aquest municipi on es van desenvolupar els fets que van acabar amb la mort del jove torderenc. A més, totes aquells persones que vulguin adquirir una còpia del documental, el poden comprar a la fleca de Can Corpet de Tordera.

Per tal de donar continuïtat a aquest projecte documental, Quim Fors i Santi Barrera han creat una nova associació al nostre municipi, sota el nom de “Centre d’Imatges i Documentals de Tordera”.