El 86% dels contractes que es fan al Maresme són de caràcter temporal. Aquesta és una de les dades que s’extreu del darrer estudi que ha elaborat l’Observatori de Desenvolupament Local del Consell Comarcal, sobre les contractacions per ocupacions a la comarca. A l’informe s’assenyala que durant el 2015 es van formalitzar 99.965 contractes i que només el 13,9% eren indefinits.
Malgrat els prop de 100.000 nous contractes de treball que es van generar, aquests van ser signats per 53.278 persones. Així doncs, les dades indiquen un índex de rotació laboral de l’1,87 de mitjana. Això significa que els treballadors van signar gairebé dos contractes de mitjana. En aquest sentit, la consellera de Promoció Econòmica del Consell Comarcal, Alícia Rodríguez (PSC), s’ha mostrat preocupada amb la manca d’estabilitat laboral al Maresme. De fet, ha afirmat que hi ha persones que al llarg d’un sol any han arribat a signar fins a set contractes diferents.
Els sectors que encapçalen la llista de la temporalitat en els nous contractes són l’administració pública (98%), la indústria química (97%) i la indústria sanitària (95%). La consellera Rodríguez ha explicat perquè tres àmbits econòmics que no estan relacionats amb l’ocupació estacional presenten tanta eventualitat laboral.
Rodríguez afirma que el Consell Comarcal del Maresme, a través dels fons europeus, han donat formació a 80 joves, dels quals un 80% han entrat al món laboral. No obstat això, la consellera de Promoció Econòmica del Consell, ha dit que sobretot aposten per la formació per a persones desocupades de més de 45 anys, un dels col·lectius que considera més desafavorits.
L’any 2015, el Maresme va acabar amb més de 32.000 persones a l’atur i una taxa de desocupació del 16,7%.