IniciNoticiesCulturaExposicions, activitats i un congrés per commemorar i descobrir Prudenci i Aurora...

Exposicions, activitats i un congrés per commemorar i descobrir Prudenci i Aurora Bertrana

Ahir a la tarda, el conseller de Cultura, Santi Vila, l’alcaldessa de Girona, Marta Madrenas, i el comissari de l’Any Bertrana, Oriol Ponsatí-Murlà, van presentar les primeres activitats confirmades per commemorar els naixements de pare i filla. Ponsatí-Murlà va ressaltar que l’objectiu és reivindicar els dos autors com a figures cabdals de les lletres catalanes. Per això, no es tracta només de circumscriure els actes de commemoració als escenaris més coneguts de les seves trajectòries, com Tordera, Girona, Berga o Barcelona, sinó també d’estendre’ls arreu del país i donar a conèixer, per exemple, els lligams que van tenir els Bertrana amb poblacions com Sant Pere Pescador o Riudarenes. Les activitats giraran sobre dos eixos: la vida i l’obra dels Bertrana. En relació a l’obra, la intenció és “eixamplar el perímetre de difusió i coneixement” dels dos autors. En el cas de Prudenci Bertrana perquè la majoria de la població només el coneixen per Josafat, tot i que té nombrosos títols vius a les llibreries entre novel·les, contes i teatre.

bertrana 1

Entre les activitats ja programades hi ha dues grans exposicions. La primera s’inaugurarà al maig al Museu d’Art de Girona i donarà a conèixer una de les facetes menys conegudes de Prudenci Bertrana, la de pintor.

bertrana 2

L’altra gran exposició es farà per Fires de Girona al Museu d’Història de la ciutat. En un espai de 300 metres quadrats, desgranaran la vida i l’obra de pare i filla, amb els seus lligams artístics i personals. La intenció és, a banda d’implicar administracions i entitats, aconseguir l’interès del sector privat. Un exemple d’això és l’estrena de l’adaptació cinematogràfica de la novel·la més important en la trajectòria de Prudenci Bertrana, Josafat. S’estrenarà el desembre i està produïda per Paco Poch Cinema-Mallerich i dirigida per Xavier Puebla.

Cap a finals d’any, a l’Institut d’Estudis Catalans faran un congrés que servirà una mica de cloenda de l’Any Bertrana. El conseller de Cultura, Santi Vila, ha assegurat que l’Any Bertrana és un “pretext magnífic” per reivindicar l’obra de Prudenci i Aurora Bertrana.

bertrana 3

En aquest sentit, l’ajuntament de Tordera vol promoure el coneixement de l’obra i la vida de Prudenci Bertrana a Tordera en particular i a tot Catalunya en general, facilitar la creació d’un espai que continuï la tasca d’investigació i divulgació de la figura de l’escriptor més enllà del 2017 i difondre els motius del naixement de Bertrana a Tordera i els vincles i relacions que va tenir amb la població.  El proper 19 de gener, coincidint amb el dia del 150è aniversari del naixement de Prudenci Bertrana, tindrà lloc l’espectacle literari-musical, promogut per l’Ajuntament, “Més Bertrana, més!”, un acte que combinarà la lectura de textos de Prudenci i d’ Aurora Bertrana, a càrrec de l’actriu Anna Farriol, projeccions d’imatges inèdites i la música en directe a càrrec de la Cobla Ciutat de Girona. L’acte serà obert a tothom i les entrades, que seran gratuïtes, es poden reservar al Teatre Clavé.

ÚLTIMES NOTÍCIES