IniciNoticiesSocietatTreballadores socials rebutgen la pressió policial a les dones que es prostitueixen...

Treballadores socials rebutgen la pressió policial a les dones que es prostitueixen als vorals

prostitucio carretraFront comú de les educadores socials per protegir les dones que es prostitueixen i rebutgen la pressió policial que actualment s’exerceix contra elles. Projecte Carretera és el nom que engloba la feina de les educadores socials del nord del Maresme i la zona del Montseny, a cavall entre la Selva i el Vallès, que des de 1997 recorren la N-II i la C-35 per prestar assistència a les dones que exerceixen la prostitució a peu de carretera. Se’ls ofereix material profilàctic i atenen les seves demandes a nivell social per intentar garantir, tant com sigui possible, el seu benestar. Educadores i prostitutes rebutgen la pressió que suposa per a les treballadores del sexe normatives com la Llei de carreteres del 2012 o les nombroses ordenances de civisme que molts municipis utilitzen per intentar eradicar la prostitució.

El perfil de la dona que fa aquestes carreteres ha anat variant i actualment són majoritàriament de països de l’est, com Bulgària o Romania, però també d’Amèrica Llatina, molt més presents anys enrere, juntament amb les russes. Les treballadores socials asseguren que aquestes dones són a la carretera per necessitat i que estan fora dels circuits de les grans màfies. La implantació de la nova Llei de carreteres el 2012 el recorden com un moment traumàtic.  Des del Projecte Carretera defensen que les dones “hi seran igualment i cal que estiguin ben ateses. L’objectiu és que puguin tenir els seus drets com a persones i apropar-les als serveis comunitaris. Marta Garcia, és educadora social del projecte carretera.

prostitucio 1

Tordera és un dels municipis que fa més anys que treballa per eradicar la prostitució de la carretera. L’any 2009 es va aprovar una ordenança municipal per regular la presència de dones que ofereixen sexe a peu de carretera i a dia d’avui pràcticament ha desaparegut del paisatge urbà del municipi. En aquest sentit, els anys 2009 i 2010 es van posar més de mig miler de multes a dones i clients, tot i que només es van cobrar la meitat, les dels clients, perquè les prostitutes es declaren insolvents. Tot i això, la pressió va sorgir efecte i l’any passat només va caldre posar deu multes, mentre que durant la primera meitat del 2016 se n’han posat tres. L’alcalde de Tordera, Joan Carles Garcia, assegura que la seva posició no és en contra de la prostitució com a tal, sinó per les problemàtiques associades, com el proxenetisme o la llibertat de la dona “i també per una qüestió d’imatge”. Garcia reconeix que la prostitució a la N-II no ha desaparegut, sinó que s’ha desplaçat a altres municipis que no exerceixen aquesta pressió. L’alcalde de Tordera recorda que a França es va prohibir però no per això ha deixat d’existir i proposa establir una regulació a nivell català de la mateixa manera que està reglada l’obertura de prostíbuls. A Tordera hi ha tres clubs en funcionament des de fa molts anys.

prostitucio 2

Les educadores socials del Projecte Carretera tenen un despatx ubicat a l’hospital de Calella, on gestionen la problemàtica.

ÚLTIMES NOTÍCIES