El darrer plenari municipal va aprovar, per unanimitat de tots els grups, una moció presentada pel PSC a favor de les campanyes institucionals sobre la pluralitat afectiva-sexual i les famílies homoparentals, el dret a la diversitat i la condemna de fòbies vers el col·lectiu LGTBI (Lèsbic, Gai, Transsexual, Bisexual i Intersexual).
Entre els acords de la moció, destaquen: facilitar un protocol específic al consell escolar municipal i als diferents consells de les escoles de Tordera, per tal d’actuar d’una manera preventiva i evitar l’assetjament a un estudiant que pertanyi a aquest col·lectiu; proporcionar a la Policia Local una formació específica en delictes d’odi i establir un protocol per als casos en què es produeixi una agressió; formar a les persones que treballen als serveis socials municipals; actualitzar els procediments burocràtics municipals que tinguin a veure amb el col·lectiu LGTBI i, en especial, la situació de canvi de sexe en persones transsexuals; desenvolupar actuacions que promoguin el respecte cap a aquest col·lectiu per evitar actituds de rebuig i agressió en les competicions esportives, i facilitar que sorgeixin espais o entitats d’aquest col·lectiu al nostre municipi, per tal de realitzar accions de visibilitat en dates específiques com el 28 de juny (Dia Internacional de l’Orgull Lèsbic, Gai, Bisexual i Transsexual) o el 17 de maig (Dia Internacional contra l’Homofòbia i la Transfòbia). A més, la moció insta el Govern de la Generalitat a desplegar la llei corresponent per garantir els drets d’aquesta gent i eradicar l’homofòbia, la bifòbia i la transfòbia.
Des del PSC, la regidora Carme Fernández va recordar, durant la seva intervenció al plenari, que fa 25 anys que l’OMS va deixar de considerar l’homosexualitat com un trastorn mental curable, però que la lluita pels drets d’aquest col·lectiu encara és vigent. Afegia que en alguns països encara es considera un delicte, condemnat amb pena de mort. Per això van decidir impulsar aquesta moció, perquè l’administració local és la més propera a la ciutadania.
El regidor del PP, Xavier Martín, també va votar a favor de la moció, entenen que és útil i positiva.
Des del grup de SOM Tordera, el regidor Jose Carlos Villaro es mostrava d’acord amb tots els punts de la moció, però apuntava que ha de ser el mateix col·lectiu LGTBI el que sol·liciti subvencions i ajudes a l’Ajuntament, en comptes de facilitar-les l’organisme municipal, precisament pel sentit de normalitat. Villaro creu que el millor per aquestes persones seria que no s’haguessin d’agrupar.
El regidor d’ERC+Gent de Tordera, Jordi Romaguera, es mostrava satisfet que el PP donés suport a la moció, si bé recordava que quan es va aprovar la llei al Parlament va ser l’únic grup que no va votar a favor de tots els punts. El regidor republicà destaca la importància de la sensibilització dels treballadors públics al voltant d’aquesta qüestió i que des de l’escola també es treballi.
Des de CiU, el regidor Àngel Pous recordava que la llei per garantir els drets d’aquest col·lectiu (aprovada al Parlament fa dos anys) és pionera a l’estat espanyol. Defensa el dret, la llibertat i la igualtat de totes les persones i també subscriu la totalitat de la moció. I com a regidor d’ensenyament, Pous creu que s’ha de potenciar el punt que fa referència al paper de les escoles.
La moció a favor de les campanyes institucionals sobre la pluralitat afectiva-sexual i les famílies homoparentals, el dret a la diversitat i la condemna de fòbies vers el col·lectiu LGTBI es va aprovar per unanimitat del plenari.
L’Alcalde de Tordera va proposar, després de debatre el punt, que l’any vinent es faci una declaració institucional quan s’acosti el 28 de juny (igual que es fa amb el dia contra la violència vers les dones), enlloc de votar una moció, ja que hi acaben estant d’acord tots els grups.