A Catalunya hi ha uns tres milions de punts de llum exteriors i bona part d’aquest enllumenat està fora de normativa, per excés o perquè està mal dirigit. Aproximadament un milió i mig de punts de llum corresponen a l’enllumenat públic, i l’altre milió i mig a il·luminació comercial o industrial.
Segons la Generalitat, entre el 2006 i el 2009 es va disminuir un 40% la contaminació lumínica. Els especialistes de l’Institut Cartogràfic de Catalunya poden determinar, a partir de fotografies aèries nocturnes de molt alta resolució, la intensitat i el color de qualsevol punt de llum per saber si aquests punts s’adapten a la nova normativa. L’eina també permet detectar les anomalies amb precisió i rapidesa i actuar per frenar la contaminació lumínica que genera sobrecostos econòmics i pot tenir efectes sobre les persones.
La normativa no permet que s’escapi més d’un 1% de la llum per damunt del fanal, i ha de ser ataronjada en zones rurals o pròximes a espais naturals protegits. Ajuntaments com el de Tordera ja fa temps que actuen, i s’han gastat més d’un milió d’euros per renovar l’enllumenat públic. L’objectiu és adequar l’enllumenat exterior, millorar la il·luminació i l’eficiència energètica i contribuir a la prevenció de la contaminació lumínica de les instal·lacions d’enllumenat públic del terme municipal de Tordera. L’alcalde de Tordera, Joan Carles Garcia diu que aquesta millora de l’enllumenat es farà a tot el municipi.
El canvi de l’enllumenat podria suposar un estalvi del 30% en electricitat i la inversió del municipi per renovar l’ enllumenat públic es veu recuperada amb l’estalvi d’electricitat. La normativa de la Generalitat, que fa poc que ha entrat en vigor, obligarà a renovar l’enllumenat dels ajuntaments abans d’acabar el 2016 i als particulars abans del 2018.