A finals de la setmana passada vam conèixer que el Síndic de Greuges ha recomanat a l’Ajuntament de Tordera que moduli o suprimeixi les campanades durant la nit, arran de la queixa d’una veïna del municipi que diu que no la deixen dormir. El toc de les campanes de les esglésies és una pràctica tradicional pròpia, arrelada més enllà de l’àmbit religiós.
L’alcalde de Tordera, Joan Carles Garcia troba lícit que el síndic reclami aquesta situació, en compliment amb la llei de protecció acústica, però no entén que s’emeti una nota de premsa, sobre la situació quan els ajuntaments no han tingut temps d’ actuar.
Aquest cap de setmana ja s’han fet alguns estudis sonomètrics i a partir d’avui se’n faran més. El primers resultats obtinguts, es que el nivell que rep la veïna és entre 1 o 2 decibels més alt que el màxim permès. A partir d’ aquí, el consistori està estudiant diverses mesures preventives, com posar una pantalla sònica a casa de la veïna o baixar la intensitat de les campanes a la nit. En cap cas, l’ajuntament es planteja eliminar el so de les campanes a la nit. Escoltem Joan Carles Garcia.
En declaracions a Ràdio Tordera, mossèn Santi Parejo diu que encara no han pogut comentar la situació amb el consell parroquial, però per ell les campanades donen sentit de poble i les considera essencials.
A més de Tordera, el Síndic de Greuges ha llançat aquest avís a altres 13 municipis catalans, entre els quals hi ha Palafolls i Arenys de Mar. Rafael Ribó alerta que “la Llei de protecció contra la contaminació acústica no preveu el toc de campanes nocturn com una excepció o com un fenomen no subjecte al compliment de la normativa”. A més, existeix una sentència del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya que legitima suprimir les campanades durant la nit.