El 19 de gener de 2017 se celebrarà el 150è aniversari del naixement de Prudenci Bertrana, escriptor i periodista nascut a Tordera, que va passar gran part de la seva vida a Girona i, finalment, morí a Barcelona. En motiu de l’efemèride, la Regidoria de Cultura va demanar formalment el passat mes de desembre a la Comissió de Commemoracions de la Generalitat de Catalunya que decreti el 2017 com a l’Any Bertrana i darrerament ha mantingut contactes amb la Fundació Bertrana amb seu a Girona i ahir el regidor de Cultura es va entrevistar amb Laura Borràs, directora de la Institució de les Lletres Catalanes per coordinar actuacions. Josep Llorens explica els motius que porten a l’ajuntament de Tordera a demanar la celebració d’ aquest any Bertrana.
Amb aquesta iniciativa es pretén posar en valor la figura de l’escriptor, recuperant la seva biografia i els seus textos amb un any (2017) ple d’activitats diverses. La proposta de l’Ajuntament de Tordera passa perquè aquestes activitats es reparteixin entre els tres grans escenaris de la seva biografia: Tordera, Girona i Barcelona. L’any es dividiria en tres parts: la primera concentraria el gruix d’activitats i accions a Tordera (naixement), la segona, a Girona (vida) i la tercera, a Barcelona (mort). Josep Llorens detalla quines activitats o projectes tenen en ment per commemorar l’ efemèride.
Amb aquesta proposta, l’Ajuntament vol promoure el coneixement de l’obra i la vida de Prudenci Bertrana a Tordera i a tot Catalunya, difondre els motius del naixement de Bertrana a Tordera i els vincles i relacions que va tenir amb la població i el País. A nivell intern, amb aquesta sol·licitud també es vol afavorir el projecte de relat de poble com a element de dinamització comercial i turístic de la població i de cohesió social. La directora de la Institució de les Lletres Catalanes, Laura Borràs, ha vist amb bons ulls la proposta presentada per l’Ajuntament. Properament es reprendran les gestions per tal que es pugui acceptar la proposta de decret i es treballi per constituir el comissionat i les activitats que s’hi podrien organitzar. Finalment, durant la trobada amb la Institució també s’ha posat damunt la taula la possibilitat de creació d’un espai, eina o esdeveniment que continuï la tasca d’investigació i divulgació de la figura de Bertrana més enllà de l’any 2017. Ho detalla el regidor de cultura, Josep Llorens.
Amb iniciatives com aquesta, l’Ajuntament vol seguir afavorint el projecte de relat de poble com a element de dinamització comercial i turístic de la població i de cohesió social tal com ja ha realitzat darrerament amb la divulgació de la memòria històrica local i la creació d’itineraris a través de codis QR pel nucli antic.