IniciNoticiesMedi ambientAlerta per risc d’incendi forestal a Tordera, tot i estar en temporada...

Alerta per risc d’incendi forestal a Tordera, tot i estar en temporada d’hivern. Es manté la prohibició de fer foc.

risc incendisTordera ha d’estar en alerta per risc d’incendi forestal. Sembla difícil de creure a ple hivern, però hi ha dos motius que així ho determinen. El primer és que fa molts mesos que no plou intensament i ens trobem en una situació de sequera perllongada. L’estiu passat va ser molt sec i durant la primavera tampoc va ploure tot el que caldria. En Sergi Fontseca és agent rural i bomber voluntari del parc de Tordera. En declaracions en aquesta emissora, ha explicat que a través de l’estació meteorològica que té a casa, ens hem de remuntar al novembre passat per recollir pluges al municipi al voltant dels 45 litres per metre quadrat. Diu que tenint en compte que és un mes molt plujós, en unes altres condicions s’hauria d’haver arribat al voltant dels 150 litres. En conjunt, doncs, la manca de pluges fa que els boscos estiguin molt secs, i aquest és el segon motiu que augmenta el risc d’incendi. A més, si també hi ha domini del vent, com per exemple aquest dissabte últim, que a Tordera es van registrar cops de 60km/h, si es produís un incendi amb aquestes tres condicions alineades, la situació es complicaria moltíssim. Escoltem Sergi Fontseca.

risc incendi 1

El cos de Bombers pren les dades de risc d’incendi forestal del Departament d’Agricultura de la Generalitat, el qual mitjançant els agents rurals elabora diàriament el mapa de risc d’incendis. Aquest mapa és el que activa el Pla Alfa, amb quatre nivells d’alerta: 0 (desactivat), 1, 2 i 3. A Tordera vam arribar al nivell 2 a principis de mes. Ara estem a l’1 i la previsió és que es continuï en aquest nivell. El Pla Alfa canvia molt en funció de la previsió meteorològica i de com està el bosc. Aquesta informació es passa a una sala de protecció civil on, a més dels bombers, hi ha Mossos d’Esquadra, el SEM i altres departaments de la Generalitat, com el d’Ensenyament. Ara bé, a qui més afecten els avisos és als bombers, que són els que han d’estar més alerta per el que pugui passar. Sergi Fontseca explica quin dispositiu s’aplica dins el cos quan hi ha un avís.

risc incendi 2

Fontseca recorda que, a dia d’avui, a Tordera està prohibit fer foc. I en el cas de les cremes, si l’Ajuntament les autoritza, cal assegurar-se d’apagar-les bé.

risc incendi 3

Sergi Fontseca també llança una alerta a les entitats de risc, perquè la probabilitat que hi hagi un incendi forestal és la mateixa que a l’estiu.

risc incendi 4

Cal recordar que l’incendi més gran que hi ha hagut mai a Tordera es va produir el febrer de l’any 1984. Va començar a Cal Coix i, empès pel vent de nord, va arribar fins a les urbanitzacions de Tordera Park, Mas Mora i Sant Daniel i a la carretera que va de Tordera a Blanes. Va cremar un total de 1600 hectàrees de bosc.

ÚLTIMES NOTÍCIES