IniciNoticiesSalutL’Alt Maresme estrena un Programa de detecció precoç de càncer de còlon

L’Alt Maresme estrena un Programa de detecció precoç de càncer de còlon

precoc_colonEl Departament de Salut estendrà d’aquest setembre el Programa de detecció precoç del càncer de còlon i recte (PDPCCR) a totes les comarques de la Regió Sanitària Girona on encara no s’havia implantat: Gironès, Pla de l’Estany, la Selva, Alt Empordà i Alt Maresme.

La recomanació del cribratge de càncer de colon i recte és de realitzar-lo cada 2 anys a la població que té més possibilitats de patir aquest tipus de tumors, homes i dones entre 50 i 69 anys mitjançant la prova de detecció de sang oculta en la femta. En el cas de donar positiu, cal fer una colonoscòpia per confirmar o descartar el pòlip o el càncer.

El proper mes de setembre començaran a enviar-se les primeres cartes invitant a tots els homes i dones amb aquesta franja d’edat a les primeres àrea bàsiques de salut (ABS) per on s’estendrà: Girona, Santa Coloma de Farners, Blanes, l’Escala i Canet. Així, en aquest darrer trimestre un total de 14.161 veïns d’aquestes àrees rebran una carta a casa seva on se’ls explicarà el programa i se’ls informarà de com participar-hi. En cas que s’hagin de realitzar una colonoscòpia, els usuaris de la zona de l’Alt Maresme i la Selva Marítima s’hauran d’adreçar al centres de la Corporació de Salut del Maresme i la Selva: l’Hospital de Sant Jaume de Calella i el Comarcal de Blanes.

El procés d’implantació és el mateix a totes les comarques, per ABS i durant dos anys fins a tenir cobert tot el territori, un total de 144.206 habitants. S’estima que s’adherirà al programa el 50% de la població i que s’hauran de realitzar unes 3.800 colonoscòpies. A Catalunya cada any se’n diagnostiquen més de 4.000 casos nous de càncer de còlon i recte i, actualment, ha esdevingut la segona causa de mort per càncer a Catalunya.

ÚLTIMES NOTÍCIES