IniciNoticiesMedi ambientCATALUNYA VIURÀ DEMÀ UN ECLIPSI PARCIAL DE SOL.

CATALUNYA VIURÀ DEMÀ UN ECLIPSI PARCIAL DE SOL.

eclipsiDemà divendres, molts de nosaltres dirigirem la mirada cap al sol. No pas per veure-hi núvols, ni cap bòlid, sinó per observar un eclipsi parcial de Sol visible a tot el país.

L’eclipsi parcial de sol tindrà lloc, entre les 9:10 i les 11:30 hores, amb el màxim d’enfosquiment cap un quart d’onze en funció de l’indret, si el temps ho permet i no ens fa la guitza. La lluna taparà un 70% del disc solar i l’enfosquiment serà entre un 62 i 67%. Notarem que la llum del sol perd una mica de força, però és a partir del 80% quan la disminució de la llum és més intensa.

El sol no es pot mirar directament, ni que sigui un eclipsi parcial, sense prendre mesures. No serveixen les ulleres de sol, ni els negatius, ni les radiografies. Si el voleu mirar directament, cal una bona protecció de la llum solar i posar-se ulleres de soldador. Una manera indirecta és projectar la imatge del sol a través d’un telescopi sobre un full; hi veureu com al sol li falta un bon tros.

El proper eclipsi parcial de sol visible a Catalunya el tindrem el 21 d’agost del 2017. Però si voleu un eclipsi ben espectacular, cal esperar uns quants anys, el 12 d’agost del 2026 un eclipsi total de sol enfosquirà el cel a Catalunya i el nord peninsular. Serà un dia per emmarcar perquè un eclipsi total de sol no es repeteix en un mateix punt fins a centenars d’any més tard.

ÚLTIMES NOTÍCIES