IniciNoticiesSalutL’ AMBULATORI DE TORDERA PARTICIPA EN UN ASSAIG CLÍNIC QUE DEMOSTRA QUE...

L’ AMBULATORI DE TORDERA PARTICIPA EN UN ASSAIG CLÍNIC QUE DEMOSTRA QUE ELS ANTIBIÒTICS NO CALEN PER TRACTAR LA BRONQUITIS AGUDA.

CAPTordera-600x300Un assaig clínic que s’ha fet a l’ ambulatori de Tordera i en vuit centres d’Atenció Primària  catalans ha demostrat la ineficàcia dels antibiòtics en els pacients amb bronquitis aguda. L’estudi l’ha fet el Vall d’Hebron Institut de Recerca (VHIR) i l’ha publicat al “British Medical Journal”.

En un comunicat, el grup de Pneumologia del VHIR, liderat per Marc Miravitlles i l’investigador del CAP Jaume I de Tarragona i de la Universitat Rovira i Virgili (URV) Carl Llor, ha explicat que, a més, van veure que administrar antiinflamatoris als pacients tampoc no ajudava a fer desaparèixer la tos més ràpidament.

L’estudi es va fer entre el 2010 i el 2012 en més de 400 pacients d’entre 18 a 70 anys sense cap patologia respiratòria prèvia i amb símptomes d’infecció respiratòria aguda de les vies baixes. A l’ ambulatori de Tordera es calcula que es van analitzar una trentena de persones.

Els pacients analitzats tenien els mateixos símptomes: la tos com a element predominant, canvis de coloració de l’esput, i almenys un altre indici d’infecció respiratòria (com, per exemple, dificultat per respirar, xiulets, molèsties i dolor al pit). De manera aleatòria, sense conèixer el medicament assignat i sota consentiment dels pacients, els metges els van administrar tres tipus de tractament durant 10 dies: uns van prendre antibiòtic, uns altres antiinflamatori i una  tercera part placebo.

El resultat va ser que, amb antiinflamatoris, l’episodi de tos va durar entre 8 i 10 dies, amb antibiòtic, entre 10 i 12 dies i, en els que van prendre placebo, entre 8 i 14 dies.

Davant d’aquestes dades,  el doctor Miravitlles ha manifestat que en el cas d’infeccions respiratòries lleus, com ara la bronquitis aguda, “es fa un ús abusiu dels antibiòtics, cosa que no comporta cap benefici per als pacients” i que incrementa la resistència a aquests medicaments.

doctor miravitlles

La bronquitis aguda és una inflamació dels bronquis causada normalment per un virus o un bacteri, que acostuma a anar acompanyada de tos, durant dues o tres setmanes. És una de les causes més freqüents de visita mèdica i a hores d’ara la prescripció d’antibiòtics per bronquitis aguda és “molt àmplia”.