IniciNoticiesPolíticaL’AJUNTAMENT DE TORDERA APROVA UN PRESSUPOST MUNICIPAL DE 15.300.000 EUROS, AMB EL...

L’AJUNTAMENT DE TORDERA APROVA UN PRESSUPOST MUNICIPAL DE 15.300.000 EUROS, AMB EL VOT CONTRARI DE PSC I ERC.

2013-07-25-20.25.00L’Ajuntament de Tordera va aprovar ahir en sessió plenària el pressupost municipal per a l’any vinent, valorat en 15 milions 300.000 Euros.  El regidor d’Hisenda, Marçal Vilajeliu, va manifestar que, com l’any passat, la voluntat del govern municipal amb aquests comptes passa per no incrementar  la pressió fiscal als ciutadans, incrementar les partides d’atenció social, mantenir la qualitat i l’oferta dels serveis públics i seguir donant suport a  l’activitat del teixit associatiu.

Durant l’exposició del pressupost, el regidor va destacar que l’estructura d’ingressos estarà basada principalment pels impostos directes, motiu pel qual va manifestar que es continuarà amb la revisió parcial del cadastre per poder comptabilitzar les noves altes d’IBI d’urbana i generar així nous ingressos. Aquest diners han de permetre cobrir el pagament de les amortitzacions d’interessos del crèdit ICO, que s’han de pagar el 2014.

pressupost marçal

Per altra banda, la major part de l’estructura de la despesa passa pel manteniment de l’oferta i la qualitat de tots els serveis públics que es donen actualment.  Atenent la situació social que pateixen moltes famílies del municipi, els comptes per a l’any vinent contemplen diverses aportacions extraordinàries en matèria d’atenció social com ara l’increment en les partides per a emergències socials (un 25% més), per a beques de menjador (25% més ) i per a beques de llibres (14% més). També per a l’any vinent s’estableix la convocatòria de nous plans d’ocupació per valor de 90.000€.

L’apartat d’inversions de 2014 es farà possible a través de les subvencions que arribaran principalment de fons europeus i de la Diputació de Barcelona. En aquest sentit, s’estableix per al proper any la regeneració del centre històric i de la plaça de la Concòrdia, l’arranjament de parcs públics, el pla de millora de carrers, camins rurals  i edificis històrics i les actuacions previstes en el pla de prevenció d’inundabilitat de rieres.

El regidor d’hisenda va cloure la seva intervenció agraint les aportacions dels grups municipals i destacant que es tracta d’un pressupost sensible a la situació social del municipi i coherent amb la realitat econòmica i financera de les administracions públiques.

El regidor del Partit Popular, Xavier Martin va reiterar la seva critica davant el deute generat per l’ajuntament, que condiciona el pressupost. Martin va fer referència a l’amortització del préstec ICO, i en el fet que no repercutiran directament als ciutadans.

pressupost pp

El PP va realitzar diverses aportacions al pressupost. Segons Martin, entre els acords destaca el de no eliminar places de policia local, i obrir una línia de subvencions per qui contracti persones aturades de Tordera.

Per la seva banda, el regidor d’Esquerra Republicana, Xavier Pla va lamentar les desviacions importants en el pressupost executat. Pla va mostrar la seva preocupació per l’ equilibri financer de l’ ajuntament.

pressupost erc

ERC va presentar un paquet de mesures que no van ser acceptades per l’ equip de govern. Entre les propostes destacava un increment de despesa en les beques de menjador i formació del personal o la rebaixa del 10 % del cost polític.

El regidor del PSC, Josep Romaguera va assegura que son uns pressupostos per quadrar els números. En la partida de despeses, Romaguera va lamentar que no es pugi el sou dels treballadors,  i que en contra es contractin tres noves places de tècnics no necessaris. Els socialistes van reiterar en el fet que hi ha massa regidors amb dedicació exclusiva i amb un sou massa elevat. Així resumia Josep Romaguera els motius del vot contrari dels socialistes.

pressupost psc

Els grups de l’oposició van posar de relleu el seu malestar davant la gestió del transport urbà i escolar i davant l’elevat deute de l’ajuntament.

L’alcalde de Tordera, Joan Carles Garcia va destacar el caràcter social del pressupost, vinculat al deute de quotes urbanístiques de molts ciutadans. Tenint en compte que gran part del deute del consistori esdevé del deute en les obres d’urbanització.

pressupost ciu

El pressupost es va aprovar amb els vots favorables dels grups municipals de CiU i PP. ERC i PSC, van votar-hi en contra.