IniciNoticiesCulturaLA FIRA ESTELÀNIA ARRIBA DISSABTE A TORDERA. DURANT LA JORNADA ES FARÀ...

LA FIRA ESTELÀNIA ARRIBA DISSABTE A TORDERA. DURANT LA JORNADA ES FARÀ L’HISSADA DE L’ESTELADA A LA PLAÇA PAU CASALS.

estelania_activitatsTordera acull aquest dissabte 1 de juny la fira “Estelània”, una fira itinerant, de caire participatiu, festiu i reivindicatiu  que uneix en un mateix espai les entitats i associacions, projectes, artesans i empreses a l’entorn del moviment independentista.

La Fira s’organitzarà a l’entorn de la plaça Església i els carrers del nucli antic i acollirà parades de gastronomia, llibres, artesania i tota mena de productes independentistes. A més, durant tot el dia tindran lloc diferents activitats lúdiques i festives per amenitzar la jornada que s’organitzaran d’acord amb el Consell de Cultura i  les entitats locals. Nuria Pedro, membre de l’equip organitzatiu ens explicava els orígens de la fira.

fira estelània 1

L’Estelània es planteja també com a iniciativa de promoció i dinamització del nucli antic de Tordera, una eina més que s’ofereix a  comerciants, artesans i entitats per donar-se a conèixer i ofertar els seus productes entre els visitants a través de la botiga al carrer o amb promocions i descomptes. Nuria Pedro avança que podrem trobar a la fira.

fira estelània 2

La Fira Estelània s’organitza d’acord amb l’Associació de Municipis per la Independència, de la qual l’Ajuntament en forma part, així com l’Assemblea Catalana-Tordera.

L’Estelània estarà oberta des de les 10 del matí i fins les 10 de la nit. Durant aquestes 12 hores, la plaça de l’Església i altres indrets, com la biblioteca, acolliran un bon nombre d’activitats populars i gratuïtes que giraran a l’entorn del fet sobiranista. Entre aquestes activitats destaquen al matí la presentació del llibre del periodista Martí Anglada, “Quatre vies per a la Independència”, el joc del trívial de la història de Catalunya i Tordera, l’hora del conte o la xerrada “Què està passant a Catalunya”, a càrrec de Jordi Turull, portaveu i president del grup de CiU al Parlament de Catalunya. A partir del migdia, l’escenari de la plaça acollirà l’espectacle del polifacètic cantautor Quim Vila, que presentarà els autors David de Montserrat i Jaume Clotet, autors del llibre “Lliures o morts”, Antonio Baños, amb “La rebel·lió catalan”, Dolor Feliu, que presentarà el seu llibre “Manual per la Independència” i Jordi Piqué que serà a Tordera per parlar de “El judici del Falcó”. Quim Vila tancarà els actes del matí amb la serva actuació “Algun altre suggeriment resolutiu i coherent que no sigui un estat independent?”.

De cara a la tarda les entitats locals han organitzat diferents activitats populars i tradicionals que començaran a les 17:00h des de la plaça Pau Casals. En aquest punt, l’Assemblea Nacional Catalana -Delegació Tordera- organitza l’acte d’hissada de la bandera estelada (acte que es va anular el passat 27 d’abril per mal temps). En aquest punt, a les 17 començaran els parlaments i seguidament, a les 17:14 h s’hissarà l’estelada amb l’acompanyament del Cant dels Segadors que van enregistrar els alumnes dels cursos de 5è/6è de primària de les escoles de Tordera. Ho detalla Jordi Caupena, portaveu de l’Assemblea Nacional Catalana al nostre municipi.

hissada estelada

Després de l’hissada de l’estelada començarà una cercavila amb la Colla de geganters des de la plaça Pau Casals fins a la plaça de l’Església, passant pels carrers Canigó, Santa Llúcia, Espases, Ciutadans, Sant Bartomeu, Faura i Plaça Església.

Una vegada arribats a la plaça, el membre del secretariat de l’Assemblea Nacional Catalana, Juli Carbonell, farà una intervenció des de l’escenari. Tot seguit, l’Associació la Nostra Dansa ha organitzat una ballada de sardanes amb la Cobla de Palafolls. A les 19:30h es farà una lectura de poesies i a les 20:00h, hi haurà l’actuació del músic Pep Sala.

També durant la tarda, darrera de l’església hi haurà un espectacle de bike trial, així com jocs populars a la plaça del Padró.

El grup local SieteYpunto, amb versions de rock català, l’encesa de l’estelada d’espelmes i l’actuació de pirotècnia de la Colla de Diables, seran el fi de festa de la fira. L’encesa es farà a la plaça de l’església, tal i com explica Nuria Pedro, membre de l’ equip organitzatiu de l’estelània.

fira estelània 3

Respecte al futur de la fira Estelània, Nuria Pedro confia que no duri molt en el temps, perquè això voldrà dir que Catalunya ja serà un estat independent.

fira estelània 4

En el marc de l’Estelània, durant la setmana del 3 al 9 de juny hi ha programades diverses activitats a la biblioteca. D’entrada, el dia 3, a les 18:00h,  es farà una projecció d’audiovisuals sobre el sobiranisme a Catalunya i a Europa, organitzat pel Cercle d’Història. El dia 4, per la seva banda, l’Associació d’Espectadors ha organitzat la projecció del documental “Catalunya-Espanya”. Finalment, el periodista i escriptor Francesc Marc Álvaro, presentarà a les 19:00h, el seu llibre “Entre la mentida i l’oblit”. Per més informació us podeu adreçar a www.estelania.cat

ÚLTIMES NOTÍCIES