Cada mes marxen a l’estranger uns 400 catalans d’entre 15 i 34 anys. Això vol dir que l’últim any han marxat un 10% més de joves que l’any anterior. Són dades de la UGT, recollits a l’informe “Generació JESP, Joves Emigrants Sobradament Preparats”. El perfil del jove que marxa a buscar feina a l’estranger és el d’un professional del sector sanitari, enginyers i arquitectes, especialment de Barcelona, que marxen a França, Andorra i Alemanya.
El nombre de veïns de Tordera que han marxat a viure a l’estranger ha crescut un 51,71% en els últims quatre anys. Les dades fetes públiques per l’Institut d’Estadística de Catalunya (Idescat) confirmen el que ja va avançar fa unes setmanes l’Institut Nacional d’Estadística (INE): que la crisi econòmica ha fet que cada cop més torderencs decideixin fer les maletes i anar-se’n a buscar la vida a l’estranger. En el cas de Tordera, l’increment ha estat del 51,7%, tot passant de 87 a 132 “exiliats” en els darrers quatre anys. L’Idescat assenyala que una part molt important de les persones que han marxat de Catalunya en els darrers anys han estat persones que eren d’origen estranger i que ara han tornat als seus països -sobretot a Amèrica del Sud- malgrat tenir la nacionalitat espanyola. Els nadius de Catalunya que se n’han anat a l’estranger han tingut, en canvi, un increment més moderat i concentrat majoritàriament en països de la Unió Europea.
El portaveu nacional de l’Avalot – Joves de la UGT de Catalunya, Daniel García, ha explicat que els joves que marxen fora són principalment temporal, però ‘si tenen un salari i unes expectatives laborals assegurades es queden’
Daniel García, ha mostrat el seu desacord amb les reformes laborals que s’han aprovat. En aquest sentit, ha dit que són reformes que no es van pactar amb els agents socials i precaritzen la situació dels joves.
Entre el 2009 i el 2013, el nombre de joves que ha emigrat ha pujat un 42%. En total, en quatre anys, hi ha 15.000 joves més que resideixen a l’estranger.