IniciNoticiesMedi ambientLA FORTA CALOR PROVOCA UN DESCENS DE PROP DEL 50% DE LA...

LA FORTA CALOR PROVOCA UN DESCENS DE PROP DEL 50% DE LA PRODUCCIÓ DE MEL A CATALUNYA.

La forta calor d’aquests dies, l’abellerol –un ocell protegit– i l’arribada a les comarques gironines de la vespa velutina o vespa asiàtica estan provocant una gran mortalitat de les abelles tradicionals i, en conseqüència, el descens de la producció de mel, el qual, tot i que fins d’aquí a uns dies no se sabrà la dada exacta, es preveu que sigui d’entre un 40% i un 50% –en alguns casos podria ser molt superior.

A les comarques gironines hi ha associats 140 apicultors professionals amb unes 15.000 caixes d’abelles. La producció a la demarcació gironina en un any normal sol ser d’uns 300.000 quilos de mel (uns 20 quilos per eixam). Però aquest any han sorgit molts imprevistos que, tot i els esforços dels apicultors, impediran mantenir la producció. Un d’ells és la calor i la falta de pluja a la primavera i a la tardor. L’apicultor torderenc, Lluís Gumbau, amb 22 caixes d’abelles, assegura que no recorda un any tant dolent com aquest.

[audio:http://www.radiotordera.cat/wordpress/wp-content/2012/08/Lluis-Gumbau-1.mp3|titles=Lluis Gumbau 1]

Un altre problema dels apicultors catalans és La vespa velutina, més coneguda com a vespa asiàtica o vespa assassina, ja que mata les abelles tradicionals. Aquesta vespa és un insecte carnívor provinent de la Xina. Va entrar a França “fa uns sis anys dins de contenidors que provenien del Japó”. L’any passat ja se’n van localitzar els primers exemplars a Garriguelles i aquest any ja se n’han trobat a Portbou. Els productors estan “preocupats” perquè és possible que l’insecte ara ja s’hagi escampat per la comarca de l’Alt Empordà. Lluís Gumbau es mostra preocupat davant aquesta plaga.

[audio:http://www.radiotordera.cat/wordpress/wp-content/2012/08/Lluis-Gumbau-2.mp3|titles=Lluis Gumbau 2]

De moment, els apicultors –amb l’ajuda del Departament de Medi Ambient– ja han col·locat trampes per intentar reduir el nombre d’exemplars, tot i que de moment els empresaris destaquen que no ha estat suficient per posar fi a aquesta plaga.