IniciNoticiesMedi ambientEL DEPARTAMENT D’AGRICULTURA ATORGA EL RECONEIXEMENT DEFINITIU DE LA DENOMINACIÓ D’ORIGEN PROTEGIDA...

EL DEPARTAMENT D’AGRICULTURA ATORGA EL RECONEIXEMENT DEFINITIU DE LA DENOMINACIÓ D’ORIGEN PROTEGIDA A LA MONGETA DEL GANXET.

El Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural ha publicat avui al Diari Oficial de la Generalitat de Catalunya l’Ordre per la qual es reconeixen amb caràcter definitiu el Consell Regulador provisional i el Reglament de la Denominació d’Origen Protegida (DOP) Mongeta del Ganxet. Amb aquesta denominació d’origen es protegeix la mongeta del tipus varietat «Ganxet», comercialitzada com a llegum seca o cuinada i en conserva.

La zona de producció de la DOP Mongeta del Ganxet abasta tots els municipis de les comarques del Vallès Occidental i el Vallès Oriental, així com els municipis de Malgrat de Mar, Palafolls, Tordera, San Cebrià de Vallalta, Sant Iscle de Vallalta, Arenys de Munt, Dosrius, Argentona i Òrrius de la comarca del Maresme i els municipis de Blanes, Fogars de la Selva, Maçanet de la Selva i Hostalric de la comarca de La Selva.

Aquestes mongetes presenten un gra blanc lleugerament brillant, aplanat i fortament arronyonat, amb un grau de ganxo d’entre 2 i 3 en una escala de curvatura de 0 a 3, i amb un pes mig d’entre 40-50 g per cada 100 llavors. Per a l’elaboració de conserves només es poden utilitzar les mongetes, aigua i sal, no estant permès la utilització de cap additiu ni conservant. Un cop cuita la mongeta presenta una pell lleugerament rugosa i molt poc perceptible, amb una persistent cremositat i un sabor extremadament suau.

ÚLTIMES NOTÍCIES