IniciNoticiesCulturaTORDERA PARTICIPA DE LA CAMPANYA “CAP NEN CELÍAC SENSE CARAMELS” PER LA...

TORDERA PARTICIPA DE LA CAMPANYA “CAP NEN CELÍAC SENSE CARAMELS” PER LA CAVALCADA DE REIS

Tordera s’ha adherit, un any més, a la campanya “Cap nen celíac sense caramels” que té com objectiu sensibilitzar als ajuntaments perquè distribueixin caramels sense gluten a les seves festes populars.

L’Associació Celíacs de Catalunya posa a disposició dels ajuntaments una llista de fabricants de caramels que no utilitzen el gluten en la seva elaboració. També es fa publica l’adhesió dels ajuntaments a la campanya a través del web de l’associació:www.celiacscatalunya.org.
Així doncs, la regidora de festes de l’ ajuntament de Tordera, Maria Angels Cayro apunta que el caramels que es repartiran durant la cavalcada seran sense gluten.

[audio:http://www.radiotordera.cat/wordpress/wp-content/2012/01/caramels-reis.mp3|titles=caramels reis]

La malaltia celíaca és una intolerància al gluten de caràcter permanent que provoca, en individus genèticament predisposats, una atrofia de les vellositats del budell prim afectant la seva capacitat d’absorbir els nutrients dels aliments. Els estudis més recents revelen que la prevalença d’aquesta malaltia és una de cada cent persones, tot i que el 90% encara no estan diagnosticades. El gluten és una proteïna present en els cereals blat, ordi, sègol, civada i els seus derivats. Qualsevol aliment a base d’aquests cereals s’ha d’excloure totalment de la dieta del celíac, evitant també els caramels i llaminadures que la contenen.