L’Ajuntament de Tordera va aprovar ahir en el ple ordinari el Reglament Orgànic Municipal (ROM) que ha de servir per regular l’organització municipal, les sessions plenàries, les juntes de govern, les comissions informatives i les funcions, delegacions, atribucions de l’alcalde i dels tinents d’alcalde.
La principal novetat que portarà l’aprovació del ROM respecte el funcionament habitual dels òrgans de govern serà la normalització de les sessions plenàries, des de la seva convocatòria, passant pel desenvolupament fins a la periodicitat, que amb l’aprovació del document passaran a ser de mensuals.
El ROM estableix l’ordre i la durada de les intervencions dels grups en el torn de paraules, en el debat i en les interpel.lacions. També es regularà el torn de precs i preguntes tant per part dels regidors com del públic, de manera que les preguntes s’hauran de presentar amb antel·lació i per escrit. Els precs o preguntes fets per escrit per part dels ciutadans i que no es puguin contestar al Ple (perquè no compleixen els requisits) seran contestats per escrit o tractats dins l’òrgan competent o pel regidor delegat corresponent.
El Reglament Orgànic Municipal es va aprovar per unanimitat de tots els partits representats en el plenari.
El tinent d’alcalde i coordinador del govern, Josep Llorens apuntava que la major part de la normatives aprovades ja s’aplicaven actualment.
El regidor del PSC, Josep Romaguera assegura que tot i petites diferencies durant la negociació del document el seu grup està satisfet amb el resultat final.
[audio:http://www.radiotordera.cat/wordpress/wp-content/2011/09/ROM-PSC.mp3|titles=ROM PSC]El regidor d’Esquerra Republicana, Xavier Pla destacava el consens entre tots els grups polítics per tirar endavant aquest reglament.
El regidor del Partit Popular, Xavier Martin va assenyalar la necessitat de disposar d’un reglament orgànic municipal.
El ROM estableix que la llengua de totes les actes, els dictàmens, propostes d’acord, mocions, proposicions de l’Alcaldia, esmenes, vots alternatius, precs i preguntes per escrit, es redactaran, com a regla general en català. Quan es demani explícitament o bé quan els trasllats dels acords s’hagin de notificar fora del territori català es traduiran al castellà o a la llengua més oportuna.