IniciNoticiesL’oli d’oliva frega un 40% d’increment anual per culpa de l’escassetat de...

L’oli d’oliva frega un 40% d’increment anual per culpa de l’escassetat de producció

De fet, a Tordera, el Rebost de Tots no ha pogut mantenir-lo entre el seu estoc.

La inflació baixa al juliol i es frena la pujada de preus. Aquestes són les conclusions a les quals ha arribat l’Institut Nacional d’Estadística (INE), que indica que la moderació dels preus de l’electricitat i dels aliments ha facilitat la baixada de l’IPC fins al 2,9% a Catalunya. Aquest és el primer descens després de quatre mesos a l’alça.

Un dels productes que més ha pujat fins ara ha estat l’oli d’oliva, amb una variació anual que frega el 40% per culpa de l’escassetat de producció. L’INE destaca un descens mensual del 5,5%, i segons informa el diari Ara, a zones com Andalusia el preu de l’oli d’oliva baixarà en picat gràcies a les pluges de primavera. Per contra, a Catalunya, els directors de les denominacions d’origen protegides Garrigues i Empordà coincideixen a afirmar que aquí la sequera continua provocant estralls en les oliveres, que no recuperaran la producció respecte de l’any anterior. De fet, a Tordera, el Rebost de Tots no ha pogut mantenir-lo entre el seu estoc. Tal com apuntava fa tres setmanes el coordinador Manel Salvador, la compra d’aquest ja és inviable.

Rebost oli

“no podem afrontar la compra de l’oli”

A la baixada de preus també hi ha contribuït les millores de sectors com l’oci i la cultura, condicionats per les èpoques de l’any. En comparació amb el mes anterior, els preus s’han moderat un 0,4%. Fa unes setmanes, la Generalitat va comunicar que fins al 30 de setembre, els aliments bàsics com el pa, les farines panificables, la llet de qualsevol espècie animal, els formatges, els ous i les fruites, les verdures, les hortalisses, els tubercles i els cereals continuarien tenint un IVA del 0%. Com a novetat, l’oli d’oliva s’ha afegit a la llista de productes bàsics i també es veurà beneficiat per la mesura. Ara, caldrà veure si la tendència es manté en les dades d’agost o si es torna a la situació de mesos enrere.

ÚLTIMES NOTÍCIES