L’objectiu d’aquest projecte, és comprendre com les diferents circumstàncies que es donen als rius determinen la retenció i el transport dels residus.
El Centre d’Estudis Avançats de Blanes (CEAB-CSIC) duu a terme un projecte de recerca que analitza què passa amb els residus plàstics als rius en condicions de sequeres continuades, fenòmens extrems o amb la intensa pressió humana. L’estudi l’estan fent al riu La Tordera, d’on n’extreuen mostres de plàstics, sediments i aigua.
Els punts d’on se n’extreuen mostres s’han escollit per ser representatius de les característiques comunes dels rius mediterranis. Així, s’han triat àrees forestals, àrees amb activitat agrícola o ramadera i àrees urbanes. Amb les mostres extretes de La Tordera, des del CEAB-CSIC, fan una valoració del grau de contaminació per plàstics a través de la tipologia i l’origen. Així doncs, aquests plàstics es quantifiquen per saber com es degraden, on van a parar, en quins punts o organismes queden adherits i com es transporten. Amb aquestes mostres, les investigadores del projecte també determinen l’estat de salut general del riu i l’impacte que hi té aquest tipus de contaminació. La membre del CEAB, Helena Guasch alerta de la presència de plàstics que el sistema natural remou d’un costat a l’altre.
“estem trobant molts fragments”
L’objectiu d’aquest projecte, l’APOM-Cycling, és comprendre com les diferents circumstàncies que es dinen als rius determinen la retenció i el transport dels residus. A més, també busca saber què passa amb els residus plàstics quan els rius es queden quasi o del tot secs i com aquesta contaminació depèn dels usos del sòl a la conca, és a dir, de les diferents activitats humanes.